Linkovi

Američki i saudijski avioni ciljaju mete Islamske države


Australijski premijer Tony Abbott je danas izjavio da iračka vlada još uvijek nije obezbjedila potrebnu pravnu zaštitu za australijske vojnike poslate da pruže savjete i pomoć iračkim snagama sigurnosti u njihovoj borbi protiv militanata Islamske države.

Australijski premijer Tony Abbott je rekao:

S obzirom da se nova vlada Iraka još uvijek formira, treba malo više vremena nego što bi smo voljeli kako bi se osigurala pravna zaštita, ali sam uvjeren da će se situacija razriješiti u narednih nekoliko dana i da će se naše snage moći rasporediti unutar Iraka kako bi pružile savjete i pomoć misijama iračkih snaga sigurnosti. Pa ipak, australijske snage skoro svaki dan izvode borbene zračne patrole nad Irakom i obavljaju jako važan zadatak kako bi se onemogućio kult smrti ISIL-a.

Prošle sedmice se šest australijskih aviona pridružilo koaliciji koju predvode Sjedinjene države u izvođenju zračnih napada na militante islamske države u Iraku. Gospodin Abbott je isključio mogućnost bilo kakve borbene uloge za australijske kopnene snage. Američki predsjendik Barack Obama se jučer sastao sa više od 20 stranih vojnih zapovjednika u zračnoj bazi nadomak Washingtona, kako bi razgovarali o borbi protiv militanata.

Ovo ne može jednostavno biti vojna kampanja. To mora biti kampanja koja uključuje sve dimenzije naše moći. Moramo odraditi bolji posao izražavanjem alternativne vizije za one koji se trenutno bore unutar Iraka i Sirije.

Predsjednik Obama je rekao da je duboko zabrinut za Kobani, sirijski pogranični grad gdje se kurdski borci bore da zadrže kontrolu kako ne bi pao u ruke militanata islamske države.

Pentagon navodi da su američki borbeni avioni i saudijski avioni u ponedjeljak i utorak izveli 21 let protiv meta islamske države, što je usporilo njeno napredovanje ka preuzimanje kontrole u Kobaniju.

XS
SM
MD
LG