Linkovi

Militanti Islamske Države - arhi-neprijatelj žena


Izbjeglica iz plemena Yazidi sa djetetom
Izbjeglica iz plemena Yazidi sa djetetom

Jednu 15-godišnju djevojčicu plemena Yazidi su oteli militanti ISIL-a sa planine Sinjar na sjeveru Iraka. Premještali su je iz zatvora u zatvor, vjenčavali je za nekoliko muškaraca. Uspjela je pobjeći tako što je svoje otmičarie omamila narkoticima koje je kod njih samih pronašla. Danas se ona prisjeća užasa kroz koji je prošla - ali ne daje puno ime:

“U Siriji su me prodali. Oko pet dana sam bila sa svoje dvije sestre, a onda su jednu od njih prodali u Mosul, dok sam ja ostala u Siriji. ”

Ona je jedna od stotina žena i djevojaka, uglavnom pripadnica Yazidija, koje su militanti oteli, a potom mučili, silovali, prodali kao roba, ili prisilili na brak s nekim od militanata - a sve to prema informacijama koje imaju Ujedinjeni Narodi i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Mnoge od njih su i dalje u zatočeništvu. Neke od njih su uspjele telefonirati svojima, jer su sakrile telefon, ili su im to otmičari dozvolili. Zvuče beznadežno, kaže Baher Ali iz humanitarne Fondacije AMAR:

“Poručuju svojima, 'Molim vas recite iračkim vlastima, recite Amerikancima i medjunarodnoj zajednici da bombarduju ovo mjesto gdje mi živimo sada. Želimo umrijeti. Ne želimo živjeti više, jer jer smo već na samrti. ' ”, kaze Baher Ali.

Grupa Human Rights Watch je nedavno objavila izvještaj o prisiljavanju na brak, i vjerskom preobraćenju Yazidija od strane ISIL-a.

Bill Frelick iz ove humanitarne grupe kaže da se militanti time ponose.

“ISIL se javio istog dana kada je izašao izvještaj, riječima 'Nije sve što Human Rights Watch kaže potpuno istinito. Mi znamo istinu, i mi smo ponosni na to što činimo.' I još su objašnjavali kako to oni vrše ta zlostavljanja, koja oni, naravno, ne smatraju zlostavljanjima.

Nedavno je Univerzitet Virginije održao konferenciju o nasilju militanata Islamske države nad ženama. Aktivisti iz tog polja su ponudili svoja iskustva i užasne informacije o kršenju ljudskih prava.

Oni su tom prilikom naglasili da je onih na terenu koji žele pomoći djevojkama, vrlo malo, a da medjunarodni donatori ne čini dovoljno da se to unaprijedi.

XS
SM
MD
LG