Linkovi

Nafta kao glavni izvor financiranja operacija ISIL-a


Militanti ISIl-a žele nametnuti najstrožiju verziju islamske vladavine cijelim regionom, a, na kraju i svijetom. Njihov prvi pokušaj da zauzmu Irak, prije 10 godina, je propao, i tada su mnogi prešli u Siriju.

U tom procesu oni su preuzeli neke sirijske objekte za proizvodnju nafte, što je potencijalno veliki izvor novca. Medjutim, za tu naftu su uspjeli pronaći samo jednog kupca. Kako kaže analitičar Shiraz Maher iz Londonskog kraljevskog koledža, bio je to njihov neprijatelj, sirijski režim.

“Assadov režim djeluje isključivo u vlastitom interesu, a to je značilo sklopiti djavolji pakt sa borcima ISIL-a za sada. Obje su strane tome pristupile vrlo pragmatično.

Sada su militanti bacili oko na iračku rafineriju u Beiji-ju, što bi im obezbijedilo još jedan izvor zarade, kako bi proširili borbene operacije.

No, da bi takvi objekti funkcionirali, potrebna im je suradnja s lokalnim plemenima, a u Iraku su oni od tih plemena napravili neprijatelje prije deset godina, svojom brutalnošću i ekstremizmom. To je donekle okrenulo rat u Iraku protiv njih.

Analitičar Shiraz Maher kaže da sada pokušavaju s novim pristupom.

“ Otišli su ponovno u ta područja i kazali mještanima: Rečeno nam je da vam oprostimo jer su vas bile zavele Sjedinjene države. Krivo vas je vodio al Maliki. Jesu li išta od obećanog ispunili? Nisu. Izdali su vas. Sada ćemo vam mi pomoći.

Pomoći će možda sunitima, medjutim ne i šiitima, pogotovo onima koji su pripadnici iračke vojske, na koju suniti gledaju kao na instrument represije.

Militanti se nadaju da će im ova nova taktika možda pomoći u borbi, a ojačati njihovu poziciju i u Siriji.

Ako plan uspije, ISIL će dobiti brojne saveznike, teritoriju i izvor zarade,što može iskoristiti da krene u napade protiv Zapada, upozorava stručnjak za pitanja terorizma Raffaello Pantucci sa instituta Royal United Services, i dodaje:

“Ova grupa na neki način želi potvrditi svoju moć, autoritet, i pokazati da je sposobna, da je lider globalnog jihada...A dio toga je i mogući napad na Zapad. ”

Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome hoće li se takav napad dogoditi uskoro ili ne, ili će se ISIL fokusirati na Siriju i Irak. Medjutim, oni se slažu u dvije stvari : dugoročno, Islamska Država Irak i Levant želi biti svjetska sila, i, s obzirom na resurse koje prikuplja, Zapad i saveznici će se sučeliti s teškim zadatkom da ih u tome spriječe.
XS
SM
MD
LG