Linkovi

Irak: Sunitski militanti zaplijenili radioaktivni materijal


Militanti su preuzeli kontrolu i nad jednom napuštenom fabrikom hemijskog oružja, ali stručnjaci navode da takvi potezi militanata ne predstavljaju nikakvu veću prijetnju.

Iračka vlada je zatražila međunarodnu pomoć nakon što su sunitski militanti iz grupe nazvane Islamska država Irak I Levant zaplijenili radioaktivni material sa jednog univerziteta. Do ovakvog razvoja događaja dolazi samo nekoliko dana nakon što su militant preuzeli kontrolu nad jednom napuštenom fabrikom hemijskog oružja. Novinar Glasa Amerike Henry Ridgwell izvještava da stručnjaci za oružje navode da takvi potezi militanata ne predstavljaju nikakvu veću prijetnju.

Abu Bakr al Baghdadi, za kojeg se navodi da je lider militanata ISILa, u petak je predvodio molitvu u Mosulu. Dobro naoružani borci iz te grupe su u junu preuzeli kontrolu nad tim drugim po veličini gradom u Iraku. Iračka vlada je jučer upozorila da su militanti zaplijenili I do 40 kilograma sastojaka uranijuma sa univerziteta u Mosulu. Usljed brzine kojom se iračka vojska povlačila ispred pobunjenika, mnoga su mjesta ostala neosigurana, kaže Afzal Ashraf, stručnjak za borbu protiv terorizma sa instituta Royal United Services.

Oni zapravo nisu imali vremena da išta urade. Ne vjerujem da je iko ikada imao sveobuhvatan plan. I to je nešto što može proisteći iz ovoga, a to je lista onoga što želite zaštititi u slučaju da grad padne, kaže Afzal Ashraf.

U pismu Ujedinjenim narodima, vlada u Bagdadu je zatražila međunarodnu pomoć kako bi se spriječila prijetnja korištenja radioaktivnih materijala od strane terorista u Iraku I drugim zemljama. Ali predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju kažu da je takva vrsta materijala manjeg kvaliteta I da ne prestavlja značajan rizik.

Ali ono što bi oni mogli uraditi ako to žele, uz samo malo stručnosti, je napraviti takozvanu prljavu bombu. To je konvencionalna bomba u koju stavite nešto od tog radioaktivnog materijala, tako da kada ona eksplodira, radioaktivnim materijalom zagadi cijelu okolinu oko sebe, objašnjava Afzal Ashraf.

Militanti ISILa također imaju kontrolu nad zatvorenom fabrikom hemijskog oružja sjeverozapadno od Bagdada, ali stručnjaci kažu da je oružje neiskoristivo. Mjesec dana nakon što su pobunjenici počeli napredovati, čini se da iračka vlada nije u mogućnosti vratiti teritoriju koju je izgubila. To bi zahtijevalo angažiranje lokalnih sunita zajedno sa vojnom ofanzivom, kaže Ranj Alaaldin iz Londonske škole za ekonomiju.

Puno toga će zavisiti od toga na koji način će iračka država odgovoriti, da li će tu biti uključeni I Iranci, Turci ili čak Amerikanci. Kao I od toga da li oni mogu održavati ili pokušati utjecati na događaje na sjeveru gdje se nalaze suniti, možda čak uz podršku lokalnih plemena ili umjernenih sunita, kaže Ranj Alaaldin.

Ipak se čini je je vlada u Bagdadu još vise podjeljena. Irački političari Kurdi su najavili bojkot sastanaka kabineta, nakon što je premijer Nouri al Maliki optužio sjeverni autonomni kurdski region da štiti sunitske militante. Promatrači kažu da takve nesuglasice povećavaju mogućnosti da bi kurdistanska regionalna vlada mogla pokušati da se odvoji od iračke države.

XS
SM
MD
LG