Linkovi

U Washingtonu specijalni sastanak o novim koracima u borbi protiv ISIL-a


Americki ministar obrane Ash Carter vojna baza Andrews,July 20, 2016.
Americki ministar obrane Ash Carter vojna baza Andrews,July 20, 2016.

Ministri odbrane iz više od 30 zemalja su se pridružili američkom ministru odbrane Ash Carteru kako bi napravili plan o sljedećim koracima u ratu protiv Islamske države.

Zvaničnici američke vlade kažu da će današnji susret u vojnoj bazi Andrews, nadomak glavnog grada Washingtona, iskoristiti da utvrde strategije za ubrzane kampanje u Iraku i Siriji, osobito sada kada Iračani vrše pritisak za ponovno preuzimanje Mosula, najvećeg iračkog grada kojeg kontrolira ta teroristička grupa. Drugi susret ministara vanjskih poslova i ministara odbrane čija je tema borba protiv ISIL-a biće održan sutra u State Departmentu.

Dolazak ministra obrane Saudije July 20, 2016.
Dolazak ministra obrane Saudije July 20, 2016.

Na kraju današnjeg sastanka, minister Carter je i sam naglasio da je kulminacija narednog poteza, upravo zauzimanje Mosula, a potom I Raqqe, u Siriji.

"kada je u pitanju Mosul, ne smijemo podcijeniti ogromnu pripremu koja je neophodna kako bi se uspješno izvela takva,” kazao je američki general Joseph Votel, glavni zapovjednik američke centralne komande koja nadgleda vojne operacije na srednjem istoku.

Prošle nedjelje su sjedinjene države obećale poslati još 560 vojnika koji će pomoći u planiranju operacije na Mosul

Državni sekeretar John Kerry je održao posebnu konferenciju u State Departmentu u cilju prikpljanja donacija u vrijednosti od najmanje 2 milijarde kako bi se Iraq očistio od ISIL-a, I preuzela kontrola nad iračkim teritorijama.

Inače, jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju obavještajne agencije u svijetu je pokušati shvatiti fenomen zbog kojeg na desetine hiljada ljudi napušta svoje domove, uzima oružje u ruke i pridružuje se terorističkoj grupi Islamska država. Ali nova analiza dosijea onih koji im se pridružuju nagovještava da oni koji dolaze u samoproglašeni kalifat stižu iz različitih dijelova svijeta i raznih društveno ekonomskih okruženja, ali da dijele duboku odbojnost prema sredini u kojoj žive. Studija pokazuje da je upravo to osjećanje koje je ISIS uspio da vješto iskoristi, te da će ga vjerovatno i dalje koristi.

Dolazak gen. sekretara NATO Jens Stoltenberga, July 20, 2016.
Dolazak gen. sekretara NATO Jens Stoltenberga, July 20, 2016.

S druge strane svijeta - broj osoba ubijenih u terorističkim napadima širom Evrope se povećao 2015 u poređenju sa prethodnom godinom, navodi se u podacima policijske agencije Evropske unije. U izvještaju koji je objavljen danas se upozorava da bi Islamska država mogla veći naglasak staviti na operacije u inostranstvu u trenucima dok zapadni vojni savez povećava svoj pritisak na tu grupu u Siriji i Iraku. Navodi se da je 151 osoba izgubila život, a više od 360 ranjeno kao rezultat terorističkih napada u zemljama EU. Šest zemalja članica unije se suočilo sa 211 neuspjelih, osujećenih ili izvedenih terorističkih napada, navodi Europol. Također se navodi da je hiljadu i 77 pojedinaca uhapšeno po optužbama za terorizam, od kojih 424 u Francuskoj. Također se navodi da je 94% pojedinaca kojima se sudilo za terorizam proglašeno krivim.

XS
SM
MD
LG