Linkovi

BiH

Četvoro optuženih za pružanje podrške ID


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana BiH zbog organizovanja odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića (34), rođenog u Bužimu, Midhata Trake (67), iz Viteza, Nevada Hušidića (27), iz Velike Kladuše i Merima Keserovića (19) iz Bihaća.

Erdić se tereti da je radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom februara ove godine dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da sa područja BiH organizuje odlazak optuženih Husidića i Keserovića sa ciljem njihovog pridruživanja organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Optuženi su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za 17. februar, a on im je dao uputstva o osobama kojima je trebalo da se jave u Turskoj, radi daljeg transporta na područje Sirije.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, za šta su zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje jedne, do 20 godina.

XS
SM
MD
LG