Linkovi

Priznao krivicu za pokušaj pridruživanja Islamskoj državi


Sud BiH: Na osnovu sporazuma o priznanju krivnje izrečeno šest presuda
Sud BiH: Na osnovu sporazuma o priznanju krivnje izrečeno šest presuda

Nermin Šabić priznao je krivicu za pokušaj odlaska u Siriju i pridruživanje formacijama Islamske države.

Šabić, koji ima 28 godina, nagodio se sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine (BiH) na godinu zatvora.

Sporazum uz optužnicu proslijeđen je Sudu BiH i naknadno će biti razmotren.

Šabić, koji je nastanjen u Velikoj Kladuši, namjeravao je da krajem 2014. godine napusti BiH i priključi se strukturama Islamske države. Prethodno je putem interneta razgovarao sa bratom koji se nalazi u Siriji.

Nakon što je sakupio novac i potrebne dokumente, Šabić se Velike Kladuše zaputio u Sarajevo. Planirao je otići u Tursku, a zatim u Siriju. Uhapšen je u Sarajevu u svojoj nakani.

Ovo je trenutno osmo priznanje krivice za finansiranje terorističkih aktivnosti, pridruživanje ili pokušaj pridruživanja Islamskoj državi. Šestorica su osuđena na po godinu zatvora, dok u Šabićevom i još jednom slučaju sporazum o priznanju krivnje Sud BiH još nije razmatrao.

Prema podacima iz studije "Novi zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontigent stranih boraca" autora Vlade Azinovića i Muhameda Jusića, odlasci u Siriju počeli su 2012. godine, a masovno godinu poslije, nakon čega je taj trend opao.

Uvid u policijske evidencije i otvorene izvore, kako se navodi u studiji, pokazuje da je utvrđen identitet za 188 muškaraca koji su otišli na sirijsko ratište, a vratilo se 48 do početka ove godine.

Odlasci iz BiH na sirijsko ratište danas su gotovo potpuno zaustavljeni, stoji u studiji.

XS
SM
MD
LG