Linkovi

Tropska oluja Isaac se smiruje


Štete od Isaaca u Louisiani
Štete od Isaaca u Louisiani
Isaac, prvo uragan, onda tropska oluja, prosao je u krajem nedjelje sjeverozapadno od New Orleansa, izazvao poplave u izvangradskim podrucjima i evakuaciju i spasavanje mnogih gradjana. Sam New Orleans ovaj je put izbjegao glavnom udarcu…

Sada je na obalama rijeke Mississippi sve mirno, zivot se polako vraca u normalno. Ulice se ciste, ljudi su opet vani, otvaraju se i neke trgovine.

Nasipi, ucvrsceni tokom proteklih nekoliko godina, izdrzali su i zastitili podrucja koja su tesko stradala u poplavama nakon uragana Katrina, prije sedam godina. Ovaj put, steta je bila relativno mala – srusena stabla, elektricni vodovi.
Stanovnici parohije Plaquemines se spasavaju čamcem, Braithwaite, Louisiana August 29, 2012.
Stanovnici parohije Plaquemines se spasavaju čamcem, Braithwaite, Louisiana August 29, 2012.

Taj dio grada, Ninth Ward, mjesto je na kojemu je Brad Pitt, sa organizacijom Make It Right, gradio domove za lokalne zitelje.

“Zahvaljujem Bogu za Brada Pitta.”, kaže Gloria Guy, koja je devet sati cekala na krovu svoje kuce kad je cetvrt u kojoj zivi – Ninth Ward - bila preplavljena.

Brad Pitt i drugi iz zaklade Make It Right uvjerili su je da prozori moraju biti jaci, isto tako temelji kuce, a i da sama kuca treba biti na povisenom mjestu.

‘Rekao mi je da ne moram ni o cemu brinuti jer kuca je sada na devet stopa visem terenu. Jos je rekao: Ako nesto naidje, necete vise morati bjezati. Moci cete ostati na svom mjestu. I ostala sam. Nisam imala problema.”


I Melba Legget Barnes zivi sada u kuci koja je otpornija na uragan. Svjesna je toga, ali kaze da ce mozda ipak biti situacija kada ce gradjane biti potrebno evakuirati.”

“Svatko sam odlucuje, ali svi znamo da ukoliko je uragan jaci od kategorije 2, trebat ce se negdje skloniti, bez obzira u kakvoj kuci zivjeli.”

Melbu Legget Barnes i vise od milijun zitelja podrucja Isaac je ostavio bez struje, ali opcenito, dodaje ona, Ninth Ward i njegovi stanovnici imali su vise srece ovaj puta.
XS
SM
MD
LG