Linkovi

IRS skandal: Bivši vršitelj dužnosti direktora na udaru republikanskih zakonodavaca


Steven Miller priznao da su počinjene pogreške, ali i rekao kako ne vjeruje da su potezi uposlenika IRS-a bili motivirani stranačkom politikom

Republikanci u Kongresu u petak su pitanjima rešetali Stevena Millera, upravo smijenjenog vršitelja dužnosti direktora Unutarnje kontrole prihoda (Internal Revenue Service, IRS) zbog izvještaja da su uposlenici IRS-a vršili pojačani porezni pritisak na članove konzervativne političke skupine Čajanke (Tea Party) i odgađali njihove zahtjeve za oslobađanje od plaćanja poreza na što, kao nevladina udruga, imaju pravo. Miller, koji je proteklog tjedna podnio ostavku, priznao je da su počinjene pogreške, ali i rekao kako ne vjeruje da su potezi uposlenika bili motivirani stranačkom politikom.

“Prvo ću ih zaprisegnuti. Makar je to prerogativa predsjedatelja svakog odbora,” rekao je Dave Camp, predsjedatelj Odbora za financijska pitanja Zastupničkog doma Kongresa, “to nije uobičajeno za odbor kojim ja predsjedam. Ali nije uobičajeno za ovaj odbor ni da ga tako opetovano obmanjuje agencija za koju je on odgovoran.”

Svjedočenjem pred Odborom za financijska pitanja, samo dva dana nakon njegove ostavke, Steven Miller se našao na meti republikanskih zakonodavaca – zašto nije informirao Kongres o tome da njegova agencija izdvaja konzervativne skupine i podvrgava ih dubinskoj istrazi. Republikanac Kevin Brady postavio je Milleru ovo pitanje:

“Mr. Miller, tko je u IRS-u odgovoran za ciljano istraživanje konzervativnih skupina?”

Miller je odgovorio da ne može nikoga imenovati, ali ispričao se za njihove aktivnosti.

“Mislim da se radi o nerazboritim greškama ljudi koji su htjeli biti efikasniji u odabiru prioriteta u svojem poslu.”

Miller je rekao kako ne misli da se radilo o bilo kakvoj stranačkoj politici i objasnio da su uposlenici IRS-a nastojali odgovoriti na bujicu molbi koje su počele stizati 2010. godine od konzervativnih Tea Party skupina, sa zahtjevima za oslobađanje od poreza.

Skandal je, rekao je Dave Camp, nanio štetu predsjedniku Obami i njegovoj administraciji.

“Pod ovom administracijom IRS je zlorabio svoju moć i uništio ono malo nade i vjere što je ostalo u američkom narodu u pošteno obavljanje posla u Washingtonu.”

Odgovor demokrata u Kongresu bio je da republikanci ne bi smjeli koristiti pitanje, za koje se i sami slažu da je ozbiljno, za skupljanje političkih poena i nanošenje ljage predsjedniku.

“Predsjedatelju Odbora i kolegama s druge strane poručio bih,” kazao je demokratski zastupnik Joseph Crowley, “bavimo se pitanjima i odgovorima, prikupljanjem činjenica na temelju kojih ćemo moći donositi vlastite zaključke.”

Odbori kojima dominira republikanska većina u Zastupničkom domu po svoj će prilici još mjesecima postavljati pitanja o ovom skandalu, a i drugima koji trenutno tresu Obaminu administraciju.
XS
SM
MD
LG