Linkovi

Šire se ovlasti ruske obavještajne službe


Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je sporni zakon koji širi ovlasti ruske sigurnosno-obavještajne službe FSB

Novi zakon dopušta sigurnosno-obavještajnoj agenciji FSB da kontaktira građane sa službenim upozorenjem, ako se sumnja da se oni pripremaju počiniti neki zločin. U gornjem je domu ruskog parlamenta ovaj zakon usvojen uvjerljivom većinom, a podržala ga je i stranka premijera Vladimira Putina, Ujedinjena Rusija. Ukoliko ga potvrdi Vijeće federacije, zakon ide na potpis predsjedniku države. Parlamentarni zastupnik iz Putinove stranke, Sergej Markov, kaže da oporba preuveličava promjene koje ovaj zakon, navodno, donosi.

"Gotovo da i nema promjena. Zakon jedino predviđa da se ljudima za koje FSB ima informacije da pripremaju neko kazneno djelo može poslati neka vrst službenog upozorenja."

Prema Markovu, ova je mjera uvedena zbog – kako kaže – opasnosti od terora koji dolazi iz regije Sjevernog Kavkaza. Na primjer, kaže ovaj zastupnik ruskog parlamenta, regionalne ne-vladine organizacije mogu se upozoriti da se u njihove redove pokušavaju ubaciti teroristi. Međutim, iz nekih od ne-vladinih organizacija stižu kritike. Prema njima, cilj zakona je suzbiti oporbeno mišljenje i djelovanje te spriječiti održavanje oporbenih skupova i drugih manifestacija. Sergej Markov iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija kaže da to nije istina. Uz to, tvrdi on, nitko neće snositi posljedice čak ako i ignorira upozorenja FSB-a.

"Nakon što prime to upozorenje, svaka se strana može ponašati kako želi. Ako i nakon toga žele održati svoj skup, mogu. Mogu ignorirati upozorenje."

Čelnica moskovskog Helsinškog odbora Ludmila Aleksejeva sumnja da je to baš tako. Kaže da je novi zakon podsjeća na upozorenje koje je 1974. primila od sovjetskog KGB-a. Agenti sovjetske sigurnosno-obavještajne službe posjetili su je na radnom mjestu i, nakon kraćeg razgovora, odmah je pritvorili.

'Možda će se građani pobuniti protiv miješanja FSB-a u njihov privatni život. A možda će se preplašiti poput zečeva. Pričekajmo da vidimo kako će javnost reagirati' – kaže Ludmila Aleksejeva.

Ova je zakonska mjera bila ponešto ublažena, kako bi se pridobila šira podrška u parlamentu. Prema prvotnoj verziji, FSB je imao pravo pozivati sumnjive građane na takozvani obavijesni razgovor, a neodazivanje pozivu kažnjavalo bi se zatvorom. Ta je verzija ove zakonske mjere, nakon parlamentarne debate, bila ublažena. Ruska se oporba od početka protivila ovom zakonu. Prije nekoliko dana, tri aktivista oporbena stranke Yabloko bila su pritvorena, zbog njihova prosvjeda protiv ove mjere pred ruskim parlamentom.

XS
SM
MD
LG