Linkovi

Iračka vojska nije spremna za odlazak Amerikanaca!?


Pripadnici iračke vojske u Bagdadu

Najviši vojni zapovjednik u Iraku general Babakir Zebari kaže da Sjedinjene Države ne bi trebale povući svoje vojnike iz Iraka sve do 2020. godine. Zebari je ove sedmice, na konferenciji o odbrani u Bagdadu, rekao da će proteći još deset godina prije nego iračka vojska bude u stanju pružiti sigurnost Iračanima. Njegova izjava je došla u vrijeme kada su Sjedinjene Države već u procesu povlačenja svojih borbenih jedinica iz te zemlje.

Nakon sedam godina provedenih u Iraku, iz Bijele kuće kažu da su Sjedinjene Države na putu okončanja borbenih misija do kraja augusta. Cilj je, da se svi američki vojnici povuku do 2011. godine.

"Predsjednik je zadovoljan napretkom koji se postiže u oblasti sigurnosti", rekao je glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs.

Načelnik Generalštaba Iračke vojske, general Babakir Zebari
Načelnik Generalštaba Iračke vojske, general Babakir Zebari

Ali, irački general Babakir Zebari kaže da armija njegove zemlje neće biti spremna za odlazak Amerikanaca do 2020. godine:

"Sjedinjene Države imaju 50 hiljada vojnika u borbenim jedinicama, ali problem će biti nakon 2011."

Takav komentar nije iznenadio Michaela O`Hanlona, eksperta za Irak u institutu Brookings u Washingtonu:

"Oficiri iračke vojske su vjerovatno zabrinuti da irački političari neće biti u stanju formirati vladu, a u medjuvremenu vrijeme protiče u veoma skorom odlasku Amerikanaca, do kraja sljedeće godine."

Američki ministar odbrane, Robert Gates kaže da su Sjedinjene Države otvorene za razgovor ukoliko vlada Iraka želi govoriti o produženju američke prisutnosti, ali, on kaže da ta inicijativa treba da dodje od iračke vlade.

Američki vojnici na ulicama Bagdada
Američki vojnici na ulicama Bagdada

Michael O`Hanlon o tome kaže:

"Još uvijek postoji opće osjećanje da Sjedinjene Države nisu sasvim poželjne i da bi bilo bolje da odemo, ukoliko možemo. To je emocionalna i politička realnost. Sa druge strane, većina političara osjeća da će im strategijski biti bolje ukoliko Amerikanci ostanu malo duže, ukoliko budu imali ulogu podrške, što mi, sasvim je jasno, želimo raditi"

O'Hanlon kaže da ukoliko Amerikanci žele nastaviti svoju ulogu u Iraku, američke snage mogu pružati podršku zračnim snagama, trening iračkim kopnenim snagama i pomoć u prevazilaženju razlika medju različitim političkim frakcijama.

XS
SM
MD
LG