Linkovi

New Orleans pet godina kasnije


Nakon uragana Katrina, pomoć je sporo stizala hiljadama ugroženih
Nakon uragana Katrina, pomoć je sporo stizala hiljadama ugroženih

Jučer je na jugu Sjedinjenih Država, u američkoj saveznoj državi Louisiani obilježena peta godišnjica katastrofalnog uragana Katrina, koji je razorio i poplavio New Orleans, usmrtivši više od hiljadu i osam stotina ljudi, uz materijalnu štetu procjenjenu na 125 milijardi dolara.

Predsjednik Barack Obama je tim povodom posjetio New Orleans kako bi odao priznanje svima koji su radili, i nastavljaju raditi na obnovi grada, koji je privlačio i privlači milione turista iz cijelog svijeta.

Četiri sedmice nakon oluje svijet je gledao potresne slike ljudi bez hrane i smještaja. Odgovor federalne vlade je općenito kritikovan kao spor, haotičan i neodgovarajući.

Ulica New Orleansa, nakon uragana Katrina 2005. godine
Ulica New Orleansa, nakon uragana Katrina 2005. godine

Predsjednik Obama je to, takodjer, potvrdio govoreći na Univerzitetu Xavier u New Orleansu:

"Bila je to prirodna katastrofa, koju je slaba organizacija učinila gorom, vladin odgovor je bio sramotno loš, ostavljajući bezbrojne ljude, žene, djecu same i nezbrinute."

Predsjednik je odao priznanje svima koji su radili na obnovi grada, obećavajući kontinuiranu federalnu pomoć sve dok posao ne bude završen.

"Zahvaljući vama New Orleans se obnavlja", rekao je Obama.

Decenijama star sistem kanala i nasipa u New Orleansu nije izdržao ekstremne kiše i morske valove koje je prouzrokovao uragan Katrina.

U New Orleansu je sada u toku najveći projekat gradjevinskih radova u američkoj istoriji
U New Orleansu je sada u toku najveći projekat gradjevinskih radova u američkoj istoriji

Predsjednik Obama je rekao da su u medjuvremenu ključne slabosti otklonjene:

"U toku je najveći projekt gradjevinskih radova u američkoj istoriji, obnova sistema nasipa i kanala. I kako sam obećavao kao kandidat, mi ćemo to završiti sljedeće godine, i grad će biti zaštićen i od oluja koje se mogu javiti jednom u 100 godina. Ne bi više trebali svake sezone uragana igrati ruski rulet"

Predsjednik je, takodjer, podsjetio da je područje Meksičkog zaljeva nedavno pretrpjelo novu tragediju - izljev nafte iz bušotine BP-a. Nakon što je curenje zaustavljeno, Obama je obećao da će njegova vlada neumorno raditi na obnovi morskih staništa.

XS
SM
MD
LG