Linkovi

Irak: Dolar trostruko traženiji


Irak: Dolar trostruko traženiji
Irak: Dolar trostruko traženiji

Irački trgovci dobro zarađaju. Kupljenim dolarima kupuju, zbog pada vrijenosti valuta tih zemalja, sada znatno jeftinije iranske i sirijske proizvode i prodaju ih u trećim zemljama po znatno višim cijenama.

U Iraku je u posljednja dva mjeseca potražnja za američkim dolarom trostruko porasla. Prema podacima Centralne banke Iraka krajem prošle godine prodaja dolara dostizala je oko 150 miliona dolara dveno. Od početka ove godine do sada dnevna kupovina američke valute dostigla je cifru od 450 miliona.

Potpredsjednik iračke centralne banke Mudher Kasim o razlozima povećane tražnje kaže:

„Ključni razlog je stanje u regionu, situacija sa Iranom i Sirijom. Trgovinski odnosi te dvije zemlje su poremećeni, a Irak se našao u poziciji posrednika.“

Vrijednost iranske i sirijske valute je uveliko pala zbog američkih i evropskih sankcija. Iranski rial devalviran je za 40 odsto. Sirijskoj funti je zvanično vrijednost devalvirana za oko 20 osdsto, a na crnom tržištu više od 30 procenata.

Centralna banka Iraka pooštrila je uslove kupovine dolara. Iračani koji žele kupiti moraju imati račun u Centralnoj banci i deponovanu određenu sumu u iračkoj valuti. Privatne banke za prodaju dolara moraju plaćati određenu proviziju, a od kupaca naplaćivati i ekstra-proviziju.

Uz to....

„Morali smo prestati mijenjati dolar za iransku i sirijsku valutu zbog sankcija prema tim zemljama. Osim toga, na svakodnevnoj devalvaciji tih valuta gubimo jako mnogo“ - govori Ali Al Bazaz, vlasnik jedne mjenjačnice.

Vlasnici mjenjačnica gube ako mijenjaju.

Irački trgovci, naprotiv, dobro zarađaju. Kupljenim dolarima kupuju, zbog pada vrijenosti valuta tih zemalja, sada znatno jeftinije iranske i sirijske proizvode i prodaju ih u trećim zemljama po znatno višim cijenama.

XS
SM
MD
LG