Linkovi

Irak: Jezivi zločini na obje strane


Malo je, kako do sada izgleda, pokušaja čelnika iračkih šiitskih milicija za zaustave zločine slične ili istovjetne zločinima eskremista takozvane Islamske države.

Video snimci grotesknih scena, masovnih i pojedinačnih egzekucija i drugih teških zločina postali su uobičajeni sadržaj društvenih on-line mreža i stranica. Ti snimci do sada su uglavnom bili snimci koje su širom svijeta putem interneta širili ekstremisti, militanti i ubice pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija. Sada kada snage iračke armije i šiitskih milicija postiskuju militante Islamske države i ponovo preuzimaju kontrolu nad pojedinim područjima, novi video snimci, snimci sličnog sadržaja, ali druge strane u tom ratu, pune internetski prostor. Najkraći rezime - brutalnost i jednih i drugih je podjenaka. Video snimak dječaka koji će biti pogubljen zbog navodne pripadnosti militantima Islamske države je samo jedan od primjera koje borci iračkih šiitskih milicija, koriteći mobilne telefone, stavljaju on-line.

"I borci te milicije čine ono što i njihovi protivnici rade. Žele pokazati da su i oni mogu biti jednako brutalni kao i borci Islamske države i da nemaju milosti" - kaže istraživač i analitičar društvenih on-line mreža sa univerziteta Maryland Phillip Smith i dodaje:

"U proteklih nekoliko mjeseci, zapravo od jeseni prošle godine, zasuti smo bujicom zaista, zaista svirepih prizora i scena."

Analitičari ističu da je te video snimke teško identificirati po mjestu i vremenu nastajanja, da je njihovu brojnost teško pratiti jer se postavljaju svakodnevno i da su za borce šiitiskih milicija sredstvo zastrašivanja svih onih koji bi se tim milicijama mogli suprotstaviti. Za pojedince ti snimci su neka vrsta ratnog trofeja i način građenja poštovanja u grupi u kojoj se bore, ocjenjuje Philiph Smith i ističe:

"Da sam ja pojedinac koji na taj krvavi i brutalni način želi graditi ugled, i ja bih htio imati nešto čime to mogu dokazatii. I da sam spreman na sve u borbi sa militantima Islamske države ja, evo, imam i snimak koji to pokazuje."

Malo je, kako do sada izgleda, pokušaja čelnika šiitskih milicija za zaustave zločine slične ili istovjetne zločinima eskremista takozvane Islamske države. U danima daljeg napredovanja iračkih vojnih snaga i šiitskih milicija ostaje da se vidi koliko će biti uvažavana upozorenja predsjednika vlade Iraka Haidera al-Abadija:

"Dosta je onih koji na naše pobjede bacaju ljagu čineći zločine i teška kršenja osnovnih normi humanosti i sigurnosti ljudi i imovine. Zbog toga smo izdali striktna naređenja snagama sigurnosti, policiji, armijskim i zapovjednicima Hashid al-Shaabi-a (Narodne mobilizacijske milicije)."

Sjedinjene Države su već poduzele određene korake, saopštila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. Pored ostalog.....

"....Uskratili smo i uskraćujemo pomoć, na osnovu provjerenih informacija, pojedinim iračkim jedinicama."

Šiitske milicije su nešto drugo. Mnoge grupe oslanjaju se na podršku Irana. Zapovjednik Združenog štaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsey je na saslušanju u Kongresu prije neki dan istakao:

"Kada borci šiitske milicije povrate izgubljena područja, svete se zločinima i etničkim čišćenjem."

Za Phillipa Smitha video snimci sa mobilnih telefona, bilo da su ti telefoni u rukama pripadnika šiitskih milicija ili militanata Islamske države, su jasni:

"Ti snimci pokazuju da je taj rat vrlo, vrlo brutalan, da tamo nema milosti.... i da će zločini, nažalost, još dugo, dugo biti stravična svakodnevnica."

Svaki novi video-snimak, poput ovog kojeg je zaista teško gledati, je novi, jezivi dokaz podjednake svireposti zločinaca i sa jedne i sa druge strane.

Irak: Jezivi zločini na obje strane
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

XS
SM
MD
LG