Linkovi

Irak: Jedno je osloboditi Mosul, sasvim drugo je osigurati mir u tom gradu


Iračke vojne snage u pokretu prema Mosulu
Iračke vojne snage u pokretu prema Mosulu

„Realna je opasnost da se Mosul zaglibi u stanje u kojem je Irak 12, 13 godina i za koje ni SAD, ni iračka vlada i vlast nemaju rješenja i odgovora."

Oko 30 hiljada vojnika regularne iračke armije i oko 4 hiljade kurdskih Peshmerga boraca sudjeluju u vojnoj ofanzivi čiji je cilj osloboditi Mosul, sada pod kontrolom milinatanata i terorista takozvane Islamske države. Oslobađanju drugog po veličini iračkog grada pomažu i američka vojna misija u Iraku, organizirajući i provodeći neophodnu obuku, analize i podršku iz zraka. Analitičari i vojni ekperti ne dvoje da će kontrola nad Mosulom biti preuzeta, ali i istovremeno upozoravaju na moguće buduće nevolje zbog teških i dubokih sektaških podjela koje razdiru Irak.

Čelnik iračkih Kurda, Massoud Barzani, predsjednik iračkog Kurdistana saradnju na bojnom polju ocjenjuje dobrim znakom:

"Ovo je prvi put da borci Peshemerga i jedinice iračke armije djeluju zajednički na bojnom polju protiv ISIL-a, protiv te terorističke organizacije. Nadamo se da je to dobar početak budućih odnosa dvije strane."

Muslimani šiiti dominiraju u iračkoj vladi i armiji. Predsjednik vlade Haider al-Abadi ističe da etničke i sektaške podjele neće biti tolerirane. S druge strane, ima podosta navoda da neki Kurdi žele da teritorije koje su osvojile snage Peshmerga uđu u sastav iračkog Kurdistana, te da žele da suniti kontroliraju Mosul.

Uspostavljanje mira u Mosulu mogao bi biti najteži izazov nakon oslobađanja tog grada, ocjenjuje Trevor Thrall, analitičar instituta CATO, i dodaje:

"Jedno je preuzeti grad, a sasvim je drugo osigurati i održavati mir u Mosulu. Ako Sjedinjene Države nemaju plan kako ostvariti taj cilj, a mislim da ni iračka vlada nema taj plan, realna je opasnost da se Mosul zaglibi u stanje u kojem je Irak 12, 13 godina i za koje ni Sjedinjene Države, ni iračka vlada i vlast nemaju rješenja i odgovora."

Ključna briga Ujedinjenih naroda su građani, civili Mosula koji će se naći između dvije vatre, ističeLise Grande, koordinatorka UN-a za humanitarna pitanja u Iraku:

"Svjesni smo da su militanti ISIL-a na raznorazne načine minirali velike dijelove Mosula. Svjesni smo da su gradom razasuti eksplozivni materijali. Vrlo smo zabrinuti zbog snajperista."

Nije nimalo izvjesno da li će civili, i kako će, izbjeći unakrsne vatre u Mosulu i da li će, i kako će, oni koji izbjegnu biti zbrinuti. Velika bojazan je i da li će militanti Islamske države stanovnike Mosula koristiti kao žive štitove prilikom bijega iz grada. Svako ko bude napuštao Mosul treba i mora biti temeljito provjeren. O tome Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, kaže:

"Sveobuhvatnim planom za Mosul predviđene su sigurnosne provjere koje će obavljati iračke i kurdske snage i civilne agencije, uključujući i timove iračkih Ministarstava za migracije i za transport. U okviru tih provjera civili će biti registrirani i nakon provjere izmješteni na za to predviđene lokacije."

Militanti Islamske države kontroliraju Mosul od juna 2014. godine. Gubitak tog grada, posljednjeg jakog uporišta u Iraku, mogao bi prisiliti i ostali dio njihovih snaga na povlačenje u Siriju.

Irak: Jedno je osloboditi Mosul, sasvim drugo je osigurati mir u tom gradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG