Linkovi

IRAK: Nova taktika ISIL-a bez obzira na civilne žrtve


U dijelovima Mosula pod kontrolom ISIL-a još uvijek je, kako se procjenjuje, više od pola miliona civila. Mnoge od njih ekstremisti koriste kao živi štit da zaustave iračke snage.

Američko ministarstvo odbrane vrlo pažljivo analizira više od 700 različitih video-snimaka, snimljenih tokom 10 dana zračnih napada na pozicije militanata pokreta za takozvanu Islamsku državu u zapadnom dijelu Mosula, da bi se utvrdilo da li su tačni navodi i izvještaji da je u jednom od tih zračnih udara, izvedenih 17. marta ubijeno, kako se tvrdi, najmanje 100 civila. I predstavnik iračke armije je danas saopštio početni rezultat istrage koju provode iračke snage.

Prema saopštenju Pentagona prve analize pokazuju da su avioni koalicionih snaga tog dana izvršili više zračnih udara na lokaciju u Starom gradu, dijelu zapadnog Mosula.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Jim Mattis ističe da se američka armija prema tim navodima odnosi krajnje ozbiljno, da vrlo detaljno analizira sve raspoložive izvore kako bi utvrdila šta se zaista desilo, i posebno naglašava:

"Nema vojne sile u svijetu koja se dokazala kao posebno osjetljiva na civilne žrtve kao što su to naše oružane snage. Duboko smo svjesni da je svako bojno polje na kojem se neprijatelj krije iza žena i djece istovremeno i humanitarno polje i mi na svaki način i uvijek činimo sve što možemo da izbjegnemo pogibije i ranjavanja nedužnih. Tako nešto ne može se reći za naše neprijatelje."

U Pentagonu vjeruju da će pažljiva analiza video-snimaka i drugih informacija rezultirati, kako je saopšteno, detaljnim rasvjetljavanjem izvještaja o ekplozijama do kojih je došlo tokom i nakon zračnih udara. Te ekplozije su, kako se navodi u više medijskih izještaja, izazvane impoviziranim ekplozivnim napravama militanata takozvane Islamske države.

Iračka armija takođe navodi da je došla do novih dokaza koji pokazuju da su borci ISIL-a postavili eksplozivne naprave na spornoj lokaciji.

General Yahya Rasool, glasnogovornik Komande združenih operacija iračke armije danas je o eksploziji u kojoj je 17. marta poginulo oko 100 civila rekao:

"Militanti su zatvorili oko 130 civila u zgradu, vlasništvo Haj Tawfiqa. Na zgradi i oko zgrade bili su snajperisti, a uz samu zgradu postavili su kamion-cisternu, napunjenu eksplozivom. Kako su iračke snage napredovale prema tom sektoru grada i prema zgradi, militanti su vozilo puno eksploziva usmjerili prema našim snagama. Kamion je pogođen u zračnom napadu, uslijedila je snažna eksplozija, srušeno je više okolnih kuća, uključujući i zgradu u kojoj su ekstremisti ISIL-a držali oko 130 civila. To je nova taktika tih terorista, taktika korištenja kamiona i automobila bombi na linijama napada naših snaga, bez obaziranja na civilne žrtve, kako bi se stvorila slika da su za pogibije nedužnih krivi udari koalicionih snage i napadi naše armije."

U dijelovima Mosula pod kontrolom ISIL-a još uvijek je, kako se procjenjuje, više od pola miliona civila. Mnoge od njih ekstremisti koriste kao živi štit kako bi zaustavili i usporili napredovanje jedinica iračke armije. Oslobađanje zapadnog dijela Mosula zahtijevaće i dalje snažnu zračnu podršku koalicionih snaga i artiljerijsku pripremu, te stoga predstavnici Ujedinjenih naroda i humanitarnih organizacija upozoravaju na mogućnost još većih civilnih žrtvava i ranjavanja nedužnog stanovništva.

IRAK: Nova taktika ISIL-a bez obzira na civilne žrtve
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG