Linkovi

Šiit Haider Al Abadi mandatar nove iračke vlade


Iračke izbjeglice Yazidi bježe pred militantima Islamske države
Iračke izbjeglice Yazidi bježe pred militantima Islamske države

Irački parlamentarac Haider al-Abadi je imenovan mandatarom nove vlade u Baghdadu, iako dosadašnji premijer Nouri al-Maliki i dalje ignorira pozive za okonča svoju 8-godišnju vladavinu.

Irački predsjednik Fouad Massoum je izabrao gospodina Abadija, inače zamjenika predsjedavajućeg parlamenta, da stane na čelo vlade u trenucima kada Irak posrće pred naletom militanata Islamske države, koji su do sada zauzeli najveći dio sjevera i zapada zemlje.

Abadija je nominirao na položaj premijera glavni šiitski politički blok, Nacionalna Alijansa, a izbor, kao i pozive za formiranje nove vlade, su podržali američki podpredsjednik Joe Biden, kao i generalni tajnik UN-a Ban ki-Moon.

U medjuvremenu je američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio da su tri dana američkog bombardovanja ciljeva islamskih militanata , bila vrlo efikasna, i dodao kako će Washington razmotriti dalje zahtjeve iračke vlade za pomoći.

Australia, Britanija i Francuska zajedno sa Sjedinjenim Državama rade na obezbjedjivanju humanitarne pomoći hiljadama raseljenih krščana, Yazida i drugih vjerskih manjina, koji su se sklonili u planinu Sinjar u blizini Irbila, kako bi izbjegli pogrome militanata Islamske države.

Paketi sa hranom i vodom koji se bacaju iz aviona , koliko - toliko osiguravaju očajnički potrebnu pomoć vjerskim manjinama i drugima gradjanima Iraka koji bezglavo bježe pred militantima Islamske države na sjeveru Iraka. Nastavlja se i američko bombardiranje ciljeva militanata, njihovih položaja i opreme, oko grada Irbila.

Predsjednik Barack Obama je isključio slanje američkih kopnenih trupa u Irak, a cilj Sjedinjenih Država u ovim operacijama opisao na ovaj način:

“Moramo osigurati da militanti ISIL-a ne uzmu maha u akcijama koje bi permanentno mogle obogaljiti državu Irak. Ne vjerujem da se ovaj problem može riješiti u nekoliko nedjelja - trebaće sigurno više vremena za to.”

Iraku je nužno potrebno političko rješenje u Baghdadu, naglašava britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond:

“U ovom se trenutku fokusiramo na podršku humanitarnim naporima, jer je u pitanju velika humanitarna kriza. Istodobno čekamo da vidimo kako će se formirati nova vlada, hoće li biti dovoljno inkluzivna, kako bismo i tu mogli pomoći.”

Kritičari predsjednika Obamae u američkom Kongresu smatraju da Amerika čini nedovoljno, i da se kasno uključila. Republikanski senator Ted Cruz kaže:

“Ovo što se dogadja u Iraku je najnovija manifestacija vanjske politike Obame i Clintonove. Drago mi je da naš predsjednik konačno pokazuje vodjstvo , i prijetnju ISIL-a uzima za ozbiljno. Predsjednik, na žalost, istovremeno ide tragom iste vanjske politike kakva je odpočetka njegova mandata. Dakle, nema jasno definiranih ciljeva, šta je to što želimo postići..., kaže senator Cruz.

Irak je medjutim tek jedna vruća tačka koja traži američki pažnju, napominje bivši američki ambasador Christopher Hill, i dodaje:

“Ljudi sada obraćaju pažnju na Irak, ali ima mnogo drugih kriza trenutno koje nisu manje ozbiljne ili važne. Ne zaboravimo da je ISIL, kakvi god da su mu korijeni, prvenstveno dio situacije u Siriji koja je jednostavno metastazirala na Irak. ”


Imidži ubijanja , progona i paradiranja vojne opreme, regrutiranja novih članova - sve to militanti ISIL-a krunišu tvrdnjom da će se njihova crna zastava zavijoriti na Bijeloj Kući.

XS
SM
MD
LG