Linkovi

Vlada Iraka zatražila pomoć Sjedinjenih Država u zračnim udarima na militante ISIL-a


Šiitski volonteri u borbi protiv ISIL-a
Šiitski volonteri u borbi protiv ISIL-a
Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Martin Dempsey, je izjavio da je iračka vlada zatražila od Sjedinjenih Država da izvede zračne udare, u cilju pomoći Baghdadu u borbi protiv sunitskih militanata.

Militanti Islamske države Irak i Levant su , nakon zauzimanja velikog područja sjevernog Iraka i nekoliko gradova, danas napali glavnu rafineriju nafte.

Republikanski Senator Lindsey Graham je nakon saslušanja generala Dempseya, izjavio da vjeruje da je u interesu Sjedinjenih Država i nacionalne sigurnosti zemlje da se ispoštuje zahtjev iračkog zahtjeva.

Sukob militanata i iračkih snaga sigurnosti se inace dogodio na pola puta izmedju Mosula, kojeg kontroliraju militanti, i Baghdada, kod rafinerije u Beiji-ju.

Današnji napad na rafineriju je uslijedio nakon dan nakon što se irački premijer Nouri al-Maliki sastao s liderima Šiita, Sunita i Kurda , a potom su zajedno putem nacionalne televizije objavili jedinstvo u borbi protiv ISIL-a.

Medjutim, glasnogovornik iračke sunitske zajednice Sheik Abdul Razzak al-Shimari,je izjavio da su nemiri u zemlji direktni rezultat represije nad Sunitima i njihove izolacije.

"Prije godinu dana je iračka vlada tvrdila da ISIL broji ne više od 600 boraca. kako je 600 boraca okupirati drugi po veličini grad u pokrajini koja broji preko tri i pol miliona stanovnika? Sve to pokazuje da je u p itanju revolucija koja se proširila na pokrajinu Salaheddin, a sada je ta revolucija, hvala Bogu, na vratima Baghdada.

Američki predsjednik Barack Obama je danas u Bijeloj Kući domaćin kongresnim predstavnicima , kako bi razgovarali o situaciji u Iraku i mogućim odgovorima Washingtona.

Predsjednik Obama razmatra nekoliko opcija, uključujući pomoć iračkim snagama sigurnosti i zračne udare, ali istodobno naglašujući hitnu potrebu za političkim jedinstvom Iraka.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je rekla da je politička komponenta nužna za dugoročni uspjeh u Iraku.

"Smatramo da uspjeh u Iraku ne ovisi nužno o vojnoj intervenciji bilo koje zemlje. Oni sami moraju poduzeti korake na političkom frontu, da se počne vladati na osnovi koja nije etnička. Ipak, Sjedinjene Države , tj. predsjednik, razmatraju niz opcija, pri čemu se gleda i na američku nacionalnu sigurnost.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je danas izjavio da će njegova zemlj aučiniti što god da je potrebno da od terorista zaštiti mjesta sveta za šiite u Iraku.

Sjedinjene države razmatraju mogućnost suradnje s Iranom, iako je Pentagon saopćio da nema planova da se udje u vojnu kooperaciju s vladom u Teheranu.
XS
SM
MD
LG