Linkovi

Irak: Starim, ruskim oružjem protiv ISIL-a


Borci Peshmerga na jednom od položaja
Borci Peshmerga na jednom od položaja

"Ako nam SAD i evropske zemlje doture moderno oružje, uspjećemo. Ako ne, ne mogu reći da li ćemo se moći održati. Branićemo naše tlo, naš Kurdistan. Ginućemo za odbranu našeg tla."

Na sjeveru Iraka kurdski borci, pripadnici snaga poznatih pod nazivom Peshemerga, uspijevaju potisnuti nazad militante Islamske države uz pomoć zračnih udara američke avijacije. Na borbenim linijama nedaleko od sela Baghtertha, 60-kilometara jugozapadno od Irbila, u vrijeme boravka televizijske ekipe Glasa Amerike, vladalo je kratkotrajno zatišje, iskorišteno i za kraći razgovor sa nekoliko boraca i zapovjednika jedinice Peshmerga koja je raspoređena na tom dijelu fronta.

Unatoč tom zatišju, borci jedinice Peshmerga su u stanju pune pripravnosti. Pozicije militanata Isliamske države su samo nekoliko stotina metara dalje. Kurdski borci su selo Baghertha zauzeli prije tjedan dana. Zauzimanje sela bilo je dio borbenih opracija kojima je zaustavljena šestomjesečna ofanziva tokom koje su militanti Islamske države zauzeli veliki dio prostora na svjerozapadu Iraka. Militanti su pokušali ponovo zauzeti selo, ali su ih borci Peshmerga prisilili na povlačenje. Nije bilo lako, kaže 24-godišnji borac Hawre Sardav Mohamed:

"Nemamo odgovarajuće oružje. Ovo što imamo staro je 30 godina. Koristili su ga naši očevi, sada moramo mi. Da imamo bolje oružje, uspješnije bi se i borili."

Odlučnost i samopozdanje boraca Peshmerga su izraziti. Kapetan Diyar Amir Koyka Aziz ističe:

"Ako kažem da nam nije lako, to je zaista tako. Ali, mi smo sretni što smo ovdje, što branimo naše tlo. Tu smo da se borimo. Porodice su nam sada na drugom mjestu."

General Ismail Ali Mohamed, veteran sa 30 godina vojničkog iskustva, svjestan je da je se teško boriti protiv militanati Islamske države, naoružanih modernim oružjem koje su osvojili u sukobima sa jedinicama iračke armije. Druga velika opasnost su bombaši samoubice, kaže on i dodaje:

"Zaista je teško boriti se protiv takvog neprijatelja. Naše oružje je staro rusko oružje. Ipak, borimo se jer smo svjesni da je bolje i poginuti nego dozvoliti militatntima da prodru na naše tlo i nanesu zlo našim porodicama."

Potiskujući militante Islamske države, vojne snaga Peshmerga sada drže i brane oko 95 procenata iračkog Kurdistana. Da bi borbeno bili još efikasniji potrebna ima je obimnija pomoć Zapada ističe zapovjednik regiona Makhmur Najat Ali Salih:

"Ako nam Sjedinjene Države i evropske zemlje doture moderno oružje, uspjećemo. Ako ne, ne mogu reći da li ćemo se moći održati. Branićemo naše tlo, naš Kurdistan. Odlučili smo ginuti za odbranu našeg tla."

Da bi militanti Islamske države bili definitivno poraženi iračka armija mora biti reformirana. Uz to, moraju biti nađena i politička rješenja koja će odgovarati mnogim etničkim i religijskim grupama i zajednicama u Iraku, uključujući i pripadnike i simpatizere Islamske države koji nisu okrvavili ruke.

Irak: Starim, ruskim oružjem protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG