Linkovi

IRAK: Enklava usred egzodusa....


Irački kršćani, izbjeglice iz Mosula
Irački kršćani, izbjeglice iz Mosula

Brojnost kršćanske populacije u Iraku je više decenija u padu. Po njihov opstanak ektremisti ISIS-a sada su najveća prijetnja.

U Irbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, crkva Svetog Ilije pruža utočište izbjeglicama, kršćanima prema kojima militanti i ekstremisti Islamske države ne bi imali milosti. Izbjeglički kamp je kompletno formiran.

Izbjegli, da im se zbog vjere kojoj pripadaju ne bi gogodilo i ono najgore, u crkvi traže i nalaze mir. I oni su dio iračke kršćanske populacije prisiljene na egzodus pred rusilačkim naletom ekstremista pokreta za Islamsku državu. U Irbilu su našli bezbjedno pribježište. Prve izbjeglice u taj su grad stigle prošlog ljeta u jeku napada militanata ISIS-a na Mosul. I crkva Svetog Ilije otvorila im je vrata. Prostor oko crkve prerastao je u izbjeglički kamp.

Mnoge izbjeglice, poput Louaya Jibraila, napustili su ognjišta, prisiljeni na takav korak:

"U našim selima živjeli smo sretno, imali sve potrebno. I onda su jednog dana prodrli militanti i teroristi Daesha, borci za Islamsku državu. Zaposjeli su naše kuće, našu zemlju i rekli.... pređite na islam ili bježite."

Brojnost kršćanske populacije u Iraku je više decenija u padu. Po njihov opstanak ektremisti ISIS-a sada su najveća prijetnja. Jedan od pokušaja iračkih kršćana da se odbrane i suprotstave je i formiranje vojne, potpuno kršćanske brigade u sastavu iračke armije i jedinica kršćanskih oružanih milicija.

Pastor crkve Svetog Ilije Douglas Bazi iz Bagdada je, gdje je bio maltretiran pa čak i otet, prije dvije godine prešao u Irbil. Ističe da je pomoć svijeta kršćanima u Iraku neophodna:

"Našoj braći po vjeri izvan Iraka ja upućujem poziv.... probudite se. Mi, irački kršćani, ginemo ovdje i vi nam morate pomoći. Pitam se ko će stati uz nas."

Unatoč neizvjesnosti, strahu po život, crkva Svetog Ilije nudi smiraj i nadu. Među zahvalnima je i Khalee Defareh:

"Ugodno nam je ovdje, crkva je uz nas, daje nam sve što trebamo. Ali, ono što najviše želimo je povratak našim kućama."

Osim utočišta, crkva Svetog Ilije je za izbjegličku djecu otvorila vrata biblioteke, organizirala obrazovanje, pruža muzičke lekcije. Velečasni Douglas Bazi za pažnju posvećenu djeci i mladima kaže:

"Vjerujemo da su oni naša budućnost. Ako izgubimo njih, izgubićemo našu, kršćansku zajednicu."

Potpuno je neizvjesno šta donose naredni dani i mjeseci. Izbjeglice u Irbilu, izbjeglice u crkvi Svetog Ilije, se nadaju, čekaju i mole za mir i povratak kućama.

IRAK: Enklava usred egzodusa....
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG