Linkovi

Vlada u Iraku nije formirana, mjesecima nakon izbora


Vlada u Iraku nije formirana, mjesecima nakon izbora
Vlada u Iraku nije formirana, mjesecima nakon izbora

I posljednja američka borbena brigada, planirana za povlačenje iz Iraka prema planu Obamine administracije, napustila je tu zemlju. Ali, još uvijek kao da nema kraja nasilju u Iraku, niti ima kraja političkoj neizvjesnosti.

I posljednja američka borbena brigade, planirana za povlačenje iz Iraka prema planu Obamine administracije, napustila je tu zemlju. Ali, još uvijek kao da nema kraja nasilju u Iraku niti ima kraja političkoj neizvjesnosti. Samo ove sedmice naoružani napadači ubili su više od 60 ljudi, a irački političari još uvijek nisu formirali novu vladu. Iračani žive u limbu već osam mjeseci nakon opštih izbora u svojoj zemlji. Malo je sigurnosti na ulicama i nema dogovora u vlasti. Najim al-Jabouri, bivši gradonačelnik gradića Tal Afar, zapadno od Mosula, kaže da strahuje od onoga što bi to moglo da znači:

- Svakog dana smo svjedoci sve gore sigurnosne situacije i svi smo zabrinuti zbog mogućeg gradjanskog rata u budućnosti.

Medjutim, bivši američki ambasador u Iraku, Christopher Hill, i dalje je optimista:

- Biće vlade, i biće to vlada koja će uključivati Kurde, Sunite i Šiite. Pitanje je samo šta će ko da radi.

Umirovljeni general-pukovnik Jim Dubik, medjutim, upozorava da ovo odlaganje u formiranju vlasti ipak može stvoriti sigurnosne probleme:

- Što duže to traje, pobunjenici imaju više šansi da kažu: vidite ekonomija ne radi, vlada ne radi. Treba da podržite nas, jer mi ćemo to uraditi kako treba.

Najim al-Jabouri kaže da se irački političari bore za moć, i da svaki od njih želi da bude novi diktator:

- Političari se medjusobno bore kako bi se dokopali fotelje jer misle da će onaj ko se dokopa fotelje ostati na vlasti kao svaki drugi lider u regionu.

Ipak, Christopher Hill predvidja da će biti poduzet napor da se poštuju mandatska ograničenja. On tvrdi da demokratija već djeluje u Iraku:

- Premda se radi o veoma teškom političkom procesu, ako pogledate šte se dešava u Iraku, u pogledu slobode medija, slobode govora – ima dosta toga… Tamo su ljudi već prihvatili koncept tih individualnih prava.

Hill kaže da se Sjedinjene Države unaprijed raduju nastavljanju veza sa novom iračkom vladom:

- Dok se vojno prisustvo smanjuje, američki interes za Irak itekako ostaje. Oni će igrati veliku ulogu na tržištu nafte, i igraće sa svojom sopstvenom naftom.

Kako Irak ugovore o proizvodnji nafte daje velikim kompanijama na globalnom nivou, ambassador Hill zaključuje da će i druge zemlje takodje biti zainteresirane da iračka vlada bude uspješna.

XS
SM
MD
LG