Linkovi

Utrka slobode: Sjećanje na poginule vojnike u Iraku


Brzo napredovanje islamskih militanata kroz ključne gradove u Iraku mnoge Amerikance primorava da preispitaju 8 godina dug rat u kojem je poginulo gotovo 4 i po hiljade američkih vojnika.

Brzo napredovanje islamskih militanata kroz ključne gradove u Iraku mnoge Amerikance primorava da preispitaju 8 godina dug rat u kojem je poginulo gotovo 4 i po hiljade američkih vojnika. Kako izvještava Kane Farabaugh, gubitak života je u sjećanju mnogih koji su sudjelovali u ovogodišnjoj motociklističkoj utrci slobode održanoj u Illinoisu.

Motocikl za Korija Thompsona je pokretno sjećanje na njegovog sina, vojnog poručnika Michaela Thompsona, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u blizini zračne baze Talil u Iraku 2008.

Oni su izgubili visinu i neki koji su bili u drugom helikopteru kažu da je izgledalo kao da su se srušili pravo u zemlju, kaže Kory Thompson.

To je bila druga Thompsonova služba u Iraku, što je, kako kaže njegov otac, bila misija za koju se dobrovoljno prijavio sa entuzijazmom, na osnovu njegovog prvog iskustva u Iraku.

Moj sin mi je rekao da je najponosniji trenutak za njega bio kada je čuvao glasačko mjesto tokom izbora u Iraku i kada je vidio toliko Iračana koji su hodali sa tačkom od plave tinte na prstu, sjeća se Kory Thompson.

Sve gora situacija u Iraku je bila u mislima mnogih na motociklističkoj utrci slobode u Illinoisu. Odavanje počasti onima koji su se žrtvovali se završava kod memorijala MidEast Conflicts Wall u Marseilles-u u Illinoisu. Tamo su, na svečanoj ceremoniji, najnovija imena žrtava uklesana u crni mramor i pročitali su ih članovi obitelji.

Naši vojnici u inostranstvu nisu zaboravljeni, oni koji su dali svoje živote neće nikada biti zaboravljeni, rekao je Raymond Prokaski, predsjednik motociklističke utrke slobode.

On se ne slaže sa odlukom predsjednika Obame da ne pošalje dodatne borbene snage nazad u Irak.

Ne mislim da je to pametno ako nastojimo da dignemo Iračane na vlastite noge. Vidimo šta se tamo dešava. To je bila pogrešna izjava, smatra Raymond Prokaski.

Mislim da savjetnici i specijalni operativci nisu ono što on smatra kopnenim snagama. Mislim da je ovo važno uraditi i mislim da će zračni napadi biti važan dio toga svega, kaže Adam Kinzinger, kongresmen iz Illinoisa.

On je pilot zračnih snaga i veteran nekoliko borbenih misija u Iraku, i vjeruje da će zračni napadi i napadi dronovima pomoći da se spriječe napredovanja militanata.

Moramo potisnuti ISIS i mislim da će to biti jako važno kako bi se odala počast onima koji su se žrtvovali, kaže gospodin Kinzinger.

Za mene bi najbolja opcija bila sve povući, i dozvoliti da se tamo svi poubijaju. Ubijaju se već milionima godina, niko to neće moći zaustaviti, pa tako ni mi, kaže Kory Thompson.

On dodaje da njegov sin, koji je poginuo boreći se u Iraku, sada može vidjeti kako militanti napreduju, on bi bio uveliko razočaran, ali ne bi žalio.

Čujem kako očevi kažu da su njihovi sinovi uzalud poginuli, a ja im kažem da moj sin nije uzalud poginuo. On je vjerovao u ono što je radio, kaže Kory Thompson.

Vjerovanje je to što je na kraju njegovog sina koštalo života, što je požrtvovanje koje bi Kory Thompson želio da Iračani poštuju štiteći vlastitu slobodu.
XS
SM
MD
LG