Linkovi

Irak, jedna od najkorumpiranijih zemalja svijeta


Deset godina nakon što je s vlasti u Iraku skinut Saddam Hussein, statistike pokazuju da je iračka ekonomija u usponu. Ipak, mnogi Iračani govore da od tog ekonomskog uspona oni lično nemaju ništa.

Bagdadska berza se otvorila godinu dana nakon pada Saddama Husseina kao privatna neprofitna organizacija, zamijenivši Iračku berzu u vladinom vlasništvu.

Direktor berze Taha Ahmed al-Rubaye kaže da u Iraku ima 125 , što privatnih, što javnih kompanija. No s obzirom na opseg ekonomije, trebalo bi da ih ima deset puta više. Vlada još uvijek dominira ekonomijom i predstavlja izvjesnu prepreku reformama.

Gospodin al-Rubaye dodaje: Napisano je u našem Ustavu da se Irak mora preobraziti u zemlju tržišne ekonomije u budućnosti.To se ne može ostvariti, dakle da privatni sektor radi uporedo s vladinim, osim ako se ne otvaraju nove kompanije.

Iračka ekonomija raste 9 procenata godišnje. Proizvodnja nafte iznosi oko 3 miliona barela dnevno, čime je Irak postao treći najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije i Rusije.

Nove prodavnice napunjene skupom robom bi trebale značiti veliki uspon u potrošnji. Medjutim, slika je drugačija za većinu Iračana koji se još uvijek bore da prežive.

Kupac Intissar Fadl kaže da je hrana isuviše skupa. Bilo je milion puta bolje za vrijeme Saddama Husseina., dodaje ona.

Prodavač odjeće Lateef Saleh kaže da politička nestabilnost ugrožava ekonomski život: Kada se dogadjaju eksplozije, kupci ne žele dolaziti jer se boje, čak i ako su snage sigurnosti na terenu.

Mnogi Iračani se žale da vlada nije uspjela obnoviti uništene puteve i komunalije, kao što su raspodjela struje i čiste vode.

Američki zvaničnik koji istražuje prijevare unutar američkog rekonstruktivnog programa u Iraku, Stuart Bowen, kaže da je korupcija glavni razlog: Iračani se istinski moraju obračunati s korupcijom, što znači modernizirati vladin sistem odgovornosti.

Trenutno je njihov budžetski proces vrlo rudimentaran, i time se spriječava dobar uvid u to kako se troše milijarde i milijarde dolara budžeta.

Gospodin Bowen kaže da je 8 milijardi dolara od 60 milijardi dolara vrijednog paketa rekonstrukcije, nestalo. Jedan visoki irački zvaničnik za borbu protiv korupcije opet tvrdi da se svake nedjelje 800 miliona dolara ilegalno transferira, kroz lažne ugovore, na račune stranih banaka. Kao rezultat toga, kažu stručnjaci, Iraq se smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta.
XS
SM
MD
LG