Linkovi

Raseljeni Arapi grad Shaqlawu pretvorili u "Shahqluju"


Više od dva miliona raseljenih osoba unutar kurdskog regiona u Iraku, se smjestilo po gradovima, gradićima i selima, te izbjegličkim kampovima. Kako iz mjesta Shaqlawa izvještava novinar Glasa Amerike Ahmad Zebari, stanovništvo toga gradića se udvostručilo usljed konstantnog priliva raseljenih Arapa.

Shaqlawa je gradić koji je doživio veliki porast stanovnika, i vjeruje se da u njemu sada živi dodatnih 26 hiljada stanovnika , izbjeglih Arapa, kao i raseljenih iz Iraka.

Prirodno je usljed tako velikog broja izbjeglica , da smo suočeni s velikim izazovima: zdravstvo, snabdijevanje vodom, sanitacija, krov nad glavom... " , kaže Rizgar Hassan, gradonačelnik Shaqlawe.

Neki starosjedioci grada se žale da Arapi oduzimaju dragocjena radna mjesta.

Treba postojati kamp za njih, gdje će i raditi. A mi ćemo nastaviti obavljati svoje poslove.”, kaže Ako Karim, stanovnik Shaqlawe.

Arapi kažu da im je dobro u Shaqlawi, jer se veliki broj Iračana raseljenih iz svojih domova, već ranije naselio u ovom mjestu.


S obzirom kako nas tretiraju stanovnici Shaqlawe i cijelog kurdistanskog regiona, imamo osjećaj kao da smo u Faluji. ”, kaže Hatim Jamil, izbjeglica – Arap.

Zbog broja novopridošlih Arapa u grad, stanovnici su Shaqlawu u šali počeli zvati "Shaq-lujah."

Kurdi su sada manjina u Shaqlawi, a mnogi kažu da razmišljaju da se presele u druge dijelove iračkog Kurdistana. Oni stoga od regionalnih vlasti traže da se ovo pitanje riješi što je moguće prije.


XS
SM
MD
LG