Linkovi

Militanti ISIL-a zauzeli Mosul u Iraku


Mosul, 10. juna , 2014
Mosul, 10. juna , 2014
Irački zvaničnici su saopćili da su islamisti koji su jučer u potpunosti zauzeli grad Mosul, na sjeveru zemlje, sada preuzeli kontrolu i nad Tikritom, na 200 kilometara udaljenom od Baghdada, inače rodnim gradom bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina.

Vlasti kažu da su sunitski militanti krenuli sa sjevera na jug,prema području na kojem se nalazi i najveća iračka rafinerija nafte. Lokalne vlasti su izjavile za agenciju AP da je nestao pokrajinski guverner u Tikritu.

Izvori u vladi Turske kažu da su militanti zauzeli turski konzulat u Mosulu, i uzeli za taoce 48 osoba, uključujući turskog konzula, osoblje, čuvare i troje djece.

U odvojenom napadu je najmanje 16 osoba ubijeno u samoubilačkom napadu u Baghdadau, u šiitskom naselju Sadr City.

Zauzimanje Mosula je posljednji u nizu udaraca iračkoj vladi koja pokušava savladati pobunjenike grupe Islamska država Iraq i Levant, što je ogranak al Qaide. Oni su već ranije zauzeli grad Falujju koju i dalje drže.

Amaterski video snimak koji je danas objavljen pokazuje napuštena vojna i vladina vozila, čak i uniforme, za koje se tvrdi da su bačene na autoput izmedju Tikrita i Kirkuka , nakon što su vladine snage počele bježati iz Mosula.

Govoreći u Ateni, gdje prisustvuje sastanku izmedju Evropske Unije i Arapske Lige, irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari je izjavio da će iračka vlada suradjivati sa kurdskim vlastima na sjeveru kako bi istjerali pobunjenike iz Mosula.

"Sigurnosna situacija je vrlo loša, kao što ste vidjeli u vijestima, mogu reći i dramatična jer je radi o tako velikom gradu kakav je Mosul ; medjutim, uvjeren sam , a dao sam uvjeravanja i kolegama ovdje na sastanku, da možemo istjerati teroriste ISIL-a, Islamske države Iraq i Levant. Doći će do tješnje suradnje izmedju Baghdada i regionalne vlade Kurdistana da zajedno pokušaju istjerati te strane borce, ili elemente, koji su razorili bezbjednost, i ugrozili stanovništvo.

U sedmičnom televizijskom obraćanju je irački premijer Nouri al-Maliki izjavio da je zauzimanje Mosula rezultat zavjere:

''Iskreno mogu reći da je ono što se dogodilo u pokrajini Nineveh konspiracija, jer veličina al Qaide, tj. Islamske države Irak i Levant nije ravna snazi naše policije i vojske tamo. Zato se pitam šta se dogodilo, i kako se dogodilo, i kako je došlo do kolapsa naših trupa.U stvari, ja znam razlog za to, ali danas nismo ovdje da imenujemo one koji su sudjelovali u tome, izveli operaciju, kako su ušli, kako se proširila spoznaja da su ušli, ko je naredio vojnicima da se povlače - sve to kako bi se uvela totalna konfuzija u naše vojne jedinice.

Al Maliki je dodao da se iračka vojska regrupira i priprema za zauzimanje Mosula, medjutim vijesti s terena ukazuju na to da pobunjenici sada kontroliraju i Tikrit, te da su manje od 200 kilometara od Baghdada.

Irački ministar Zebari je izjavio da se Irak - čija je vlada šiitska - sučeljava sa ozbiljnom, gotovo smrtonosnom prijetnjom. Medjunarodna organizacija za migracije je saopćila da je usljed situacije oko pola miliona Iračana iz tog piodručja napustilo svoje domove.
XS
SM
MD
LG