Linkovi

Iranski predsjednik će posjetiti Damask, prvi put od početka rata u Siriji


Predsjednik Irana Ebrahim Raisi
Predsjednik Irana Ebrahim Raisi

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovat će u srijedu u Damask, izvještavaju iranski državni mediji, navodeći da je riječ o "veoma važnoj" dvodnevnoj posjeti koja dolazi nakon povećanog regionalnog angažmana sa sirijskim režimom.

"Putovanje dr. Raisija u Damask je veoma važno putovanje zbog promjena i razvoja događaja koji se dešavaju u regionu", rekao je u nedjelju iranski ambasador u Siriji Hossein Akbari, a prenosi državna novinska agencija IRNA.

Kako prenosi IRNA, Raisi će predvoditi "visoku ekonomsko-političku delegaciju" u svom dvodnevnom putovanju na službeni poziv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Teheran, glavni Assadov saveznik, podržavao je njegovu vladu tokom sukoba u Siriji koji traje 12 godina, ali nijedan iranski predsjednik tamo nije posjetio od početka rata 2011. godine.

Posjeta dolazi nekoliko sedmica nakon značajnog sporazuma o zbližavanju između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, koji je također podvukao veću spremnost Arapa da se ponovo angažuju s nekada izolovanom sirijskom vladom.

"Ovo putovanje neće biti samo od koristi za Teheran i Damask, već je to i veoma dobar događaj koji mogu iskoristiti i druge zemlje u regionu", rekao je Akbari.

Nije bilo trenutnog zvaničnog komentara sirijskog predsjedništva.

Posljednji iranski predsjednik koji je posjetio glavni grad Sirije bio je Mahmoud Ahmadinejad, u septembru 2010.

Normalizacija

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, prošle godine je pozdravio odnose između Teherana i Damaska kao "od vitalnog značaja za obje zemlje", rekavši da ih treba ojačati "što je više moguće".

Teheran je davao finansijsku i vojnu podršku Assadovom režimu tokom rata. Iran kaže da je rasporedio snage u Siriji na poziv Damaska, ali samo u svojstvu savjetovanja.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je u petak da planirana predsjednička posjeta signalizira "višedimenzionalnu" saradnju između dvije zemlje.

Napomenuo je da je njegova zemlja poslala "vojne savjetnike" da pomognu Assadovim snagama.

Uz Rusiju, Iran je bio ključni saveznik u podršci Assadu dok je on povratio svoju vlast nad zemljom tokom sukoba koji je odnio živote oko 500.000 ljudi i raselio gotovo polovinu stanovništva Sirije.

Dijelovi teritorije i dalje su izvan kontrole vlade.

Jordan će u ponedjeljak ugostiti ministre vanjskih poslova Egipta, Iraka, Saudijske Arabije i Sirije na razgovorima o sirijskom ratu i okončanju diplomatske izolacije Damaska u regiji, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova,

Assad se nada da će potpuna normalizacija veza sa bogatim zaljevskim monarhijama i drugim arapskim državama pomoći u finansiranju rekonstrukcije ratom razorene infrastrukture zemlje.

XS
SM
MD
LG