Linkovi

Iranski ministar tvrdi da je nuklearni sporazum bliži nego ikad


Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian izjavio je u srijedu, 23. marta, da je "bliže nego ikad" postizanje dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama.

"Ukoliko Sjedinjene Države postupe pragmatično, spremni smo da se ministri vanjskih poslova zemalja koje pripadaju zajedničkoj komisiji nuklearnog sporazuma okupe u Beču kako bi finalizirali sporazum", kazao je Amirabdollahian, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kako je naveo, Iran je dao najnovije prijedloge SAD za postizanje konačnog dogovora.

"Podsjetili smo Amerikance da nećemo preći naše crvene crte", rekao je Amirabdollahian.

Ukoliko dogovor bude postignut to bi, nakon godinu dana, označilo kulminaciju teških pregovora između Teherana i Zapada.

Sporazum se nazirao sedmicama prije, sve dok Moskva nije zatražila garancije od SAD da sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu neće naštetiti njezinoj trgovini s Iranom.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani objavio je ranije na Twitteru da je potreban dodatni oprez, puno ustrajnosti i uravnotežen pristup da se napravi posljednji korak.

"Da bismo završili posao, postoje određene odluke koje naši zapadni sugovornici moraju donijeti", naveo je.

Ovi komentari dolaze dan nakon što su SAD objavile da je na Iranu da donese teške odluke, potrebne za oživljavanje značajnog nuklearnog sporazuma.

"Teheran je dužan donijeti odluke koje bi se mogle smatrati teškima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu 22. marta.

Iran je 2015. potpisao sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. To je omogućilo ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskih nuklearnih programa.

No, bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma u maju 2018., ističući, uz ostalo, da uvjeti nisu dovoljno strogi da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje. Trump je također ponovno uveo oštre financijske sankcije Iranu.

Iran je negirao da razvija nuklearno oružje, ističući da je program u civilne svrhe te je odbacio optužbe za potporu ekstremistima.

Međutim, nakon što se Washington povukao Iran je prekršio ograničenja postavljena u sporazumu i inzistirao je da SAD ukinu sankcije prije nego što se vrati u sporazum.

XS
SM
MD
LG