Linkovi

Iranske vlasti navodno tajno sahranile novinara RFE


Reza Haghighatnejad
Reza Haghighatnejad

Iranska Islamska revolucionarna garda rekla je porodici novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Reze Haghighatnejada da je njegovo tijelo tajno zakopano na lokaciji izvan njegovog rodnog grada Širaza.

Radio Farda je 30. oktobra objavio na Twitteru fotografiju navodne grobnice koju je Iranska Islamska revolucionarna garda poslala ocu novinara.

Haghighatnejad, 45 godina, preminuo je od raka u Berlinu 17. oktobra. Njegovo tijelo je vraćeno u Iran radi sahrane 25. oktobra.

Tijelo, međutim, nije predato njegovim roditeljima nakon što je stiglo u Iran, a bilo je nepotvrđenih izvještaja da ga je zaplijenila Iranska Islamska revolucionarna garda i odnijela na nepoznatu lokaciju.

Majka novinara Bejgumjan Raeisi objavila je 27. oktobra snimak u kojem kaže da su tijelo njenog sina „otele vlasti na aerodromu”.

Porodici nije bilo dozvoljeno da vidi tijelo, niti da učestvuje u sahrani.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price pozvao je 28. oktobra iranske vlasti da „odmah” predaju tijelo Haghighatnejada njegovoj porodici i rekao da ovaj slučaj pokazuje kolike su razmjere zastrašivanja novinara.

“Tretman prema Rezi Haghighatnejadu naglašava koliko se iransko rukovodstvo plaši novinara čak i nakon smrti“, rekao je on.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Jamie Fly nazvao je ponašanje iranskog režima prema porodici Haghighatnejada „sramnim i odvratnim”.

Haghighatnejad je napustio Iran usred pojačanog pritiska na novinare i počeo da izvještava na persijskom jeziku van zemlje. Počeo je da izvještava za Radio Farda 2019.

Zbog svojih novinarskih aktivnosti nije mogao da se vrati u Iran.

Ovaj incident se događa u trenutku kada Iran razbija proteste koji su organizovani zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije zadužene za pitanja morala.

Ona je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji.

Više od 300 iranskih novinara objavilo je 30. oktobra otvoreno pismo u kojem pozivaju na oslobađanje dvije kolegice koje su privedene zbog izveštavanja o smrti Mahse Amini u pritvoru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG