Linkovi

Iranke na nogometnoj utakmici nakon 40 godina


Grupa žena na prijateljskoj nogometnoj utakmici Iran - Bolivija, Teheran, 16. oktobar
Grupa žena na prijateljskoj nogometnoj utakmici Iran - Bolivija, Teheran, 16. oktobar

Žene u Iranu dobile su dozvolu da prisustvuju jednoj nogometnoj utakmici prvi put od islamske revolucije 1979. godine, javila je u srijedu agencija ISNA.

Iranske vlasti dozvolile su da nekoliko desetaka žena u utorak u Teheranu prati prijateljski meč između reprezentacija Irana i Bolivije.

Iranci su pobijedili rezultatom 2-1. U ovom trenutku nije jasno da li je ovo bio izuzetak ili će žene i ubuduće moći dolaziti na nogometne utakmice, prenio je TASS.

Iranske vlasti su za ovu utakmicu dale prioritet obiteljima članova reprezentacije, sportašicama koje igraju nogomet i futsal u reprezentaciji Irana i ženama koje su zaposlene u Nogometnom savezu Irana.

Predsjednik Hassan Rouhani (Hasan Rohani) nekoliko puta je rekao da se protivi zabrani koja važi za žene od 1979. godine.

Iranke su tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva ljetos u Rusiji mogle prvi put u povijesti gledati na stadionima utakmice iranske reprezentacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG