Linkovi

Dvojici iranskih tinejdžera prijeti smrtna kazna zbog protesta


FILE - In this photo taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the AP outside Iran, Iranians protests the death of 22-year-old Mahsa Amini after she was detained by the morality police, in Tehran, Oct. 1, 2022.
FILE - In this photo taken by an individual not employed by the Associated Press and obtained by the AP outside Iran, Iranians protests the death of 22-year-old Mahsa Amini after she was detained by the morality police, in Tehran, Oct. 1, 2022.

Dvojici iranskih tinejdžera prijeti smrtna kazna nakon što su osuđeni na vješanje zbog sudjelovanja u protestima koji mjesecima potresaju Islamsku republiku, objavila je grupa za ljudska prava.

Dvojica muškaraca u dobi od 23 godine već su pogubljena zbog protesta izazvanih smrću Mahse Amini, ali aktivisti se boje da bi deseci drugih mogli biti obješeni jer Iran koristi smrtnu kaznu kao taktiku zastrašivanja u pokušaju da uguši proteste.

Mehdi Mohammadifard, 18-godišnji prosvjednik, osuđen je na smrt zbog optužbi da je zapalio kiosk prometne policije u zapadnom gradu Nowshahr u pokrajini Mazandaran, objavila je skupina za ljudska prava Iran (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Smrtnu kaznu izrekao je Revolucionarni sud u glavnom gradu provincije Sari nakon što ga je osudio za smrtnu kaznu za "korupciju na zemlji" i "neprijateljstvo protiv Boga", dodaje se.

Dvostruka osuda znači da su mu izrečene dvije smrtne kazne.

Direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghaddam rekao je za AFP da se na temelju dostupnih informacija čini da je Mohammadifard najmlađa osoba koja je do sada osuđena na smrt zbog protesta.

U međuvremenu, pravosudna web stranica s vijestima Mizan Online rekla je da je smrtnu kaznu još jednom prosvjedniku, Mohammadu Boroghaniju, potvrdio Vrhovni sud u decembru zbog optužbi za "neprijateljstvo protiv Boga".

Boroghani je optužen za "ranjavanje nožem pripadnika osiguranja s namjerom da ga ubije i sijanje terora među građanima", kao i za "paljenje ureda guvernera u Pakdashtu," gradu 43 kilometra jugoistočno od glavnog grada Teherana. .

Prema IHR-u, Boroghani ima 19 godina. Izvještaj Mizan Onlinea uslijedio je nakon što su neki izvještaji ukazivali da je izvršenje kazne poništeno.

"Islamskoj republici, koja nije uspjela kontrolirati proteste nakon 109 dana, potrebno je zastrašivanje i pogubljenje kako bi nastavila svoj opstanak", rekla je Amiry-Moghaddam.

IHR je prošle sedmice rekao da je najmanje 100 prosvjednika u opasnosti od pogubljenja nakon što su osuđeni na smrt ili su optuženi za teške zločine.

Prva vješanja izazvala su međunarodno negodovanje, a skupine za ljudska prava pozivaju na pojačani pritisak na Iran kako bi spriječio nova pogubljenja.

Majidreza Rahnavard (23) javno je obješen 12. decembra pod optužbom da je nožem ubio dvojicu pripadnika snaga sigurnosti.

Četiri dana ranije, Mohsen Shekari, također 23, pogubljen je zbog ranjavanja pripadnika snaga sigurnosti.

Pravosuđe kaže da je izreklo ukupno 11 smrtnih kazni u vezi s protestima koje iranski dužnosnici opisuju kao "nemire".

Vrhovni sud je posljednjih sedmica naložio ponovno suđenje trojici prosvjednika, uključujući kurdskog repera, koji se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog navodne umiješanosti u proteste.

XS
SM
MD
LG