Linkovi

Tala Raassi: Moji modni dizajni govore o slobodi


Tala Raassi na modnoj pisti predstavlja svoje dizajne kupaćih kostima
Tala Raassi na modnoj pisti predstavlja svoje dizajne kupaćih kostima

Ja sam svoja vlastita vojska. Sama radim vlastiti marketing, sve dizajne, sama putujem u Kolumbiju kako bih izabrala materijale. Sve radim sama, kaže iranska modna kreatorka Tala Raassi.

Modni dizajn je veoma konkurentan biznis, osobito ako ste mladi modni kreator. Ali strast i istrajnost mogu prevazići mnoge prepreke. Upravo takve kvalitete su do uspjeha dovele iransku kreatoricu kupaćih kostima Talu Raassi.

Tala Raassi je kao djevojčica rezala mamine kožne jakne kako bi pravila odjeću za svoje lutke. Danas ona postiže veliki uspjeh.

Nikada nisam ni pomislila da bih mogla imati karijeru u modi, jer svi iranski roditelji uvijek kažu djeci da moraju biti ili doktor, ili inžinjer ili advokat. Uvijek sam mislila da želim biti advokat, jer puno pričam i nekako se uvijek snađem, priča Tala.

Ona je Iran napustila 2000 godine, nakon što je bičevana 40 puta jer je nosila mini suknju. Ali ni posljednjih 10 godina nije bilo puno lakše, ona se morala boriti za svaki mali djelić uspjeha. Dobila je diplomu poslovnog menadžmenta, ali je dva puta morala podnijeti zahtjev za bankrot. Ali onda je dobila životnu šansu. Prošle godine su je nazvali iz odbora za miss svijeta.

Tala Raassi, iranska modna kreatorka
Tala Raassi, iranska modna kreatorka

Moja modna linija govori o slobodi. Vjerujem da moda izražava slobodu žene. I odbor za miss svijeta je smatrao da je to dobar slogan i za njih. Tako su me pitali da im budem sponzor, ali je bilo veoma skupo, morali smo naći ulagače koji su bili voljni snositi troškove. Morala sam izraditi 400 bikinija za samo dva mjeseca. Ali to je za mene bilo izuzetno iskustvo, kaže Tala.

Ona dodaje da ipak u ovom trenutku nije spremna proširiti svoj biznis. Ona vodi svoj mali biznis sa dva praktikanta i jednim asistentom.

Ja sam svoja vlastita vojska. Sama radim vlastiti marketing, sve dizajne, sama putujem u Kolumbiju kako bih izabrala materijale. Sve radim sama, kaže ona.

Iako je Tala bila u Iranu samo jednom nakon što je napustila zemlju, ona kaže da je još uvijek ponosna što je muslimanka iz Irana.

Upravo kao što žene širom svijeta mogu nositi šta god žele, tako bi trebalo biti i s Irankama. Odjeća je nešto što osnažava žene. Kada se lijepo obučem, osjećam pouzdanje. Smatram da su žene lijepe i da bi tu ljepotu trebalo slaviti, kaže Tala Raassi.

I dok njeni dizajni odražavaju slavljenje ženske ljepote, ona kaže da oni također odražavaju njenu vjeru u snagu žene. To je snaga koju vidi u samoj sebi i u svom poslu.

Moj cilj je da postanem ikona, uzor svim ženama koje žele nešto postići, bez obzira da li se radi o modi, da li se radi o tome da žele postati doktorica, ili majka. Ne bi trebale dozvoliti da ih išta spriječi u tome, kaže Tala Raassi.

Ona je svoju kompaniju nazvala DarBeDar, što na farsi jeziku znači od vrata do vrata. I ona kaže da, ako mora ići od vrata do vrata do uspjeha, to je upravo ono što će i uraditi.

XS
SM
MD
LG