Linkovi

Klasična iranska muzika pred zapadnom publikom


Klasična iranska muzika pred zapadnom publikom
Klasična iranska muzika pred zapadnom publikom

Drevni perzijski žičani instrument, kamancheh, polako osvaja publiku ovdje u Americi – zahvaljujući jednom mladom iransko-američkom i, treba naglasiti, samoukom muzičaru.

Učenje sviranja na nekom klasičnom instrumentu nije lako, kaže Shayan Parsai:

- Zatvoriš oči, počneš da sviraš, i nekako se izgubiš u toj muzici… Kad se zagrijem i moji prsti krenu, nema načina da me se zaustavi. Ne mogu da prestanem..I kad god poželim da sam u Iranu, uzmem kamancheh i vratim se u drevnu domovinu i istoriju.

Bez ikakvog instruktora, Shayan Parsai, 21-godišnji student iz Ohio-a, ipak je našao put:

- Youtube je bio ogromna pomoć, i da slušam i da gledam druge kako sviraju.

Bez učitelja, bez lekcija, bez notnih sveski ili knjiga, Parsai je učio da svira kamancheh gledajući video snimke Kayhana Kalhora – koga mnogi smatraju najvećim majstorom današnjice u sviranju tog drevnog instrumenta.

Ali, ovaj dan je za Parsai-a drugačiji od svih ostalih. Umjesto da Kalhora gleda i sluša na Youtube-u, Parsai ga gleda i sluša uživo. Njegov heroj je pred njim, na probi pred koncert kojeg je Parsai organizirao, zajedno sa Društvom perzijskih studenata Univerziteta Toledo:

- Veoma sam uzbudjen, presretan što je on ovdje i samo se nadam da će to otvoriti put i za mnoge druge muzičare, raznih stilova i žanrova, da vide da svuda postoje ljubitelji muzike.

Iako je ovo tek proba, Parsai od uzbudjenja jedva sjedi na rubu stolice:

- Potpuno sam obuzet emocijama. Gledao sam ga na Youtube-u i na kasetama, a sad ga gledam pred sobom. U totalnom sam šoku.

Parsai osjeća poniznost i sreću stojeći pred svojim idolom i svojim Youtube mentorom. On sam je, kaže, još daleko od toga da ga ljudi smatraju majstorom drevnog instrumenta, ali, uz pomoć prijatelja muzičara, izgleda da je na dobrom putu.

XS
SM
MD
LG