Linkovi

Iranci biraju predsjednika


Iranski birači učestvuju na vanrednim predsjedničkim izborima kako bi izabrali nasljednika Ebrahima Raisija nakon njegove pogibije u padu helikoptera, u Iranskoj ambasadi, u Bagdadu, Irak, 28. juna 2024. REUTERS/Thaier Al-Sudani
Iranski birači učestvuju na vanrednim predsjedničkim izborima kako bi izabrali nasljednika Ebrahima Raisija nakon njegove pogibije u padu helikoptera, u Iranskoj ambasadi, u Bagdadu, Irak, 28. juna 2024. REUTERS/Thaier Al-Sudani

Iranci u petak glasaju na prijevremenim izborima za nasljednika preminulog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći prošlog mjeseca, dok je javna apatija sveprisutna u Islamskoj Republici nakon godina ekonomskih problema, masovnih protesta i napetosti na Bliskom istoku, piše AFP.

Glasači se suočavaju s izborom između tvrdolinijskih kandidata i malo poznatog političara koji pripada iranskom reformističkom pokretu i želi promijeniti šiitsku teokratiju iznutra.

Od Islamske revolucije 1979., ženama i onima koji pozivaju na radikalne promjene zabranjeno je glasanje, a izbore ne nadgledaju međunarodno priznati promatrači.

Glasanje dolazi u trenutku kada su šire napetosti zahvatile Bliski istok zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

U aprilu je Iran pokrenuo prvi direktni napad na Izrael zbog rata u Gazi, dok su milicijske grupe koje Teheran naoružava u regionu, poput libanskog Hezbolaha i pobunjenih jemenskih Huta, uključene u borbe sa pojačanim napadima.

Dok iranski 85-godišnji vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei ima posljednju riječ o svim državnim pitanjima, predsjednici mogu okrenuti politiku zemlje prema sukobu ili pregovorima sa Zapadom.

S obzirom na rekordno nizak odaziv na nedavnim izborima, ostaje nejasno koliko će Iranaca izaći u petak na izbore.

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi, koji je zadužen za nadgledanje izbora, objavio je da su sva biračka mjesta otvorena u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Obično Hamenei glasa među prvima.

Analitičari izbore opisuju kao takmičenje tri kandidata. Dva su tvrdolinijaša, bivši nuklearni pregovarač Said Džalili i predsjednik parlamenta Mohamed Bager Kalibaf.

Zatim, tu je reformistički kandidat Masud Pezeškian, koji se pridružio osobama poput bivšeg predsjednika Hasana Ruhanija pod čijim je vodstvom Teheran sklopio ključni nuklearni sporazum 2015. sa svjetskim silama. Nuklearni sporazum na kraju je propao i tvrdolinijaši su čvrsto preuzeli kontrolu.

Veći odaziv mogao bi povećati izglede Pezeškiana, 69-godišnjeg kardiokirurga koji traži povratak atomskom sporazumu i bolje odnose sa Zapadom.

Međutim, ostaje nejasno može li Pezeškian dobiti zamah potreban da privuče birače na izbore. Bilo je poziva na bojkot, uključujući i zatvorenu dobitnicu Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi.

Šezdesettrogodišnji Raisi poginuo je u helikopterskoj nesreći 19. maja u kojoj su poginuli i iranski ministar inostranih poslova i drugi. Bio je viđen kao Hameneijev štićenik i potencijalni nasljednik na mjestu vrhovnog vođe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG