Linkovi

Iran zabranio ulazak u zemlju dvojici inspektora UN-a


Dvojici inspektora Ujedinjenih naroda onemogućen ulazak u Iran zbog toga što su predstavil “lažne informacije” o iranskim nuklearnim aktivnostima

Čelnik iranske agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da je dvojici inspektora Ujedinjenih naroda onemogućen ulazak u Iran zbog toga što su predstavili – kako je rekao – “lažne informacije” o iranskim nuklearnim aktivnostima. Iranska studentska novinska agencija citira Salehija kako kaže da dvojici UN-ovih inspektora neće biti omogućen ulazak u zemlju kako bi posjetili nuklearna postrojenja. On je optužio ove dužnosnike svjetske organizacije da su objavili informacije prije negoli su bile službeno provjerene i da su podnijeli lažno izvješće. Nije iznio druge pojedinosti.

Do ovog poteza dolazi nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasovalo uvođenje četvrtog kruga sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa. Iran tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti isključivo mirnodopske namjene. Vrhovno nacionalno vijeće za sigurnost Irana u petak je objavilo odgovor na to, nazvavši sankcije UN-a ilegalnima. Sjedinjene Države i Europska unija također su proširile svoje sankcije protiv Teherana. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo ove europske i američke postupke, rekavši da dodatne sankcije potkopavaju Vijeće sigurnosti i nastojanja članica da surađuju po pitanju Irana.

Među mjerama Europske unije nalaze se zabrana novih ulaganja, tehnička pomoć i transfer tehnologije za ključne iranske sektore proizvodnje nafte i prirodnog plina. Na američkoj crnoj listi nalazi se jedna iranska banka koju kontrolira država i 22 naftne i petrokemijske kompanije.

XS
SM
MD
LG