Linkovi

Kina i Rusija se složile sa predloženim sankcijama Iranu


Kina i Rusija se složile sa predloženim sankcijama Iranu

Dan nakon što je Teheran saopćio plan da će dio svog obogaćenog uranijuma poslati u Tursku u zamjenu za nuklearno gorivo, američki državni sekretar Hillary Clinton je objavila da je postignut sporazum o novim sankcijama protiv Irana, i to ovaj put u suradnji sa Rusijom i Kinom koje su se do sada protivile novim sankcijama Iranu.

Gospodja Clinton kaže da se medjunarodna zajednica složila sa, kako ih je ona nazvala, strogim novim sankcijama Iranu oko njegovog nuklearnog programa. One uključuju embargo na naoružanje i pojačanu kontrolu brodova pod sumnjom da nose materijal za iranski nuklearni program.

„Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka zajedno sa predstavnikom EU nastavljaju rad na pridobijanju medjunarodne zajednice za nove stroge sankcije koje će po našem mišljenju, poslati nepogrješivu poruku o tome šta se od Irana očekuje", rekla je Hillary Clinton svjedočeći u američkom kongresu.

Iran je sa Turskom i Brazilom podpisao sporazum o zamjeni većeg dijela nisko obogaćenog uranijuma za nuklearno gorivo za medicinski reaktor
Iran je sa Turskom i Brazilom podpisao sporazum o zamjeni većeg dijela nisko obogaćenog uranijuma za nuklearno gorivo za medicinski reaktor

Samo dan ranije, u ponedjeljak, Iran, Brazil i Turska su objavili sporazum po kojem će Teheran većinu svog nisko obogaćenog uranijuma razmjeniti za nuklearno gorivo za svoj medicinski reaktor.

Mada su Sjedinjene Države podržale napore Turske i Brazila, gospodja Clinton kaže da je ostalo nerješenih pitanja.

Ona kaže da je sporazum o novim sankcijama postignut u suradnji sa Kinom i Rusijom, koje su se ranije protivile novim sankcijama. Ali, sada su, izgleda zabrinute tekućim iranskim programom obogaćivanja uranijuma, koji nije obuhvaćen sporazumom o razmjeni sa Turskom i Brazilom.

Ruski predsjednik, Dimitry Medvedev je to potvrdio rekavši da je neizvjesno hoće li Iran i sam obogaćivati uranijum.

“Koliko sam ja razumio iranske zvaničnike, Iran će nastaviti da to radi. U tom slučaju će se nastaviti i zabrinutost medjunarodne zajednice", rekao je Medvedev.

Kina, takodjer, kaže da zabrinutost ostaje.

Ma Zhaoxu, glasnogovornik Ministartsva vanjskih poslova Kine je pozdravio sporazum kojeg su postigli Brazil, Turska i Iran oko snabdjevanja gorivom nuklearnih reaktora Irana.

“Mi se nadamo da će to pomoći promoviranju mirnog rješavanja iranskog nuklearnog pitanja kroz pregovore", rekao je Ma Zhaoxu.

Max Bergman iz Centra za Američki progres, kaže da je brzo rusko i kinesko prihvatanje novih sankcija iznenadjenje. Obje zemlje imaju ekonomske veze sa Iranom. On misli da su pomalo bili prisiljeni sporazumom Irana sa Turskom i Brazilom.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad kaže da je nuklearni program njegove zemlje mirnodobski.

Kina i Rusija se složile sa predloženim sankcijama Iranu
Kina i Rusija se složile sa predloženim sankcijama Iranu

Sharon Squassoni iz Centra za strategiju i medjunarodne studije kaže da će Iran i dalje biti u mogućnosti da napravi atomsku bombu jer neće sav uranijum slati u Tursku. Ona kaže da sadašnje procjene ukazuju da će Iran, ako pošalje hiljadu i 200 kilograma nisko obogaćenog uranijuma u Tursku, i dalje imati dovoljno da napravi visoko obogaćeni uranijum dovoljan za maker jedno nuklearno oružje.

Ona, medjutim, kaže da Zapad ne bi trebao sasvim odbaciti sporazum kojeg je Iran postigao, jer barem pokazuje da je Iran zabrinut za mišljenje medjunarodne zajednice. Mada vjeruje da je taj sprazum politički motiviran, kako bi se izbjegle sankcije, ona smatra da ga pažljivo razmotriti prije odbacivanja, jer predstavlja mali korak naprijed, mali usupak.

Experti ukazuju da predložene sankcije nisu usmjerene samo protiv Irana nego da im je cilj da spriječe da druge zemlje sljede primjer Irana.

XS
SM
MD
LG