Linkovi

Iran: Razilaženja oko toga na koji način poboljšati odnose sa zapadom


Mnogi Iranci bi željeli vidjeti bolje odnose sa Sjedinjenim državama, i voljeli bi okončati status izolacije u svijetu

Dok pregovori između Irana i svjetskih sila, kako se navodi, postižu napredak u rješavanju pitanja vezanih za nuklearni program Teherana, unutar samog Irana dolazi do razilaženja oko toga na koji način poboljšati odnose sa zapadom. Čvrstolineaši i umjerenjaci su osobito podjeljeni oko napora da se okonča doba neprijateljstava između Irana i Sjedinjenih država.

Uzvikujući Smrt Americi, na hiljade Iranaca je nedavno održalo masovan prosvjed, obilježavajući 34 godišnjicu upada u američku ambasadu u Teheranu. Svjedoci kažu da je to bio najveći anti američki prosvjed posljednjih godina koji je pokazao podršku za čvrstolineaše u svjetlu razgovora sa svjetskim silama vezanih za nuklearni program zemlje.

Hvala Bogu, okupljanje je održano sa više duha nego prošle godine. Neki umjerenjaci su rekli da ne bi smo ove godine trebali uzvikivati Smrt Americi, da to nije dobro za nas. Ali naš lider Khamenei je rekao da je dobro da to uzvikujemo, jer to svijet mora vidjeti, kaže prosvjednik Reza Farahbakhsh.

Saeed Jalili je bivši iranski pregovarač za nuklearna pitanja.

Borba protiv globane arogancije i neprijateljske politike Amerike je simbol naše nacionalne solidarnosti, rekao je gospodin Jalili.

Ali sa tim se ne slažu svi Iranci. Abbas Abdi je bio jedan od studenata koji su upali i preuzeli američku ambasadu 1979. On sada piše za jedne iranske novine i podržava napore poboljšanja odnosa sa zapadom.

Mi podržavamo blagu politiku predsjendika Rouhanija da se omekšaju bilateralne veze i vjerujemo da će to donijeti pozitivne rezultate. Sjedinjene države bi trebale usvojiti relevantne mjere i započeti dijalog sa Iranom, zasnovan na jednakosti, kaže Abdi.

Robert Einhorn je bio visoki zvaničnik State Departmenta.

Iranska elita je duboko podjeljena kada je u pitanju odnos sa Amerikom, i pregovori o sporazumu vezanom za nuklearno pitanje, kaže Robert Einhorn.

Atmosfera za razgovore je uveliko poboljšana kada je Hassan Rouhani u augustu izabran za predsjednika. Sa ciljem dizanja oštrih ekonomskih ankcija, gospodin Rouhani je rekao da želi riješiti međunarodne zabrinutosti vezano za nuklearni program. On ima ključnu podršku iranskog vrhovnog lidera.

Niko ne bi iranske pregovarače o nuklearnom pitanju trebao smatrati onima koji žele kompromis, to je pogrešno. Oni su djeca naše revolucije, oni imaju misiju, i preuzeli su težak zadatak, rekao je Ayatollah Ali Khamenei.

Analitičari kažu da umjerenjaci, kako se čini, imaju podršku većine Iranaca.

Mnogi Iranci bi željeli vidjeti bolje odnose sa Sjedinjenim državama, i voljeli bi okončati status izolacije u svijetu, kaže Robert Einhorn.

Pa ipak, ultra konzervativci u Iranu će i dalje na Sjedinjene države gledati kao na glavnog neprijatelja, i biće teško izbrisati decenije nepovjerenja.
XS
SM
MD
LG