Linkovi

U Dohi nestašice hrane, nakon što su sile arapskog svijeta presjekle odnose sa Katarom


Qatar, Saudi Arabia, Egypt, Bahrain, and the United Arab Emirates
Qatar, Saudi Arabia, Egypt, Bahrain, and the United Arab Emirates

Američki zvaničnici optužuju Iran za miješanje u Siriji koje nije od pomoći, I za stvaranje napetosti u drugim dijelovima tog regiona. Iran se također optužuje za razilaženje Katara od njegovih susjeda. Najveće sile arapskog svijeta su prekjučer presjekle svoje veze sa Dohom, optuživši je da podržava islamske militante. Iran je optužio Sjedinjene države da su tokom nedavne posjete Donalda Trumpa Saudijskoj arabiji stvarale osnovu za eskalaciju diplomatske krize. Obični Iranci u Teheranu izražavaju zabrinutost zbog izolacije Katara.

Dan nakon prekida diplomatskih I ekonomskih veza stanovnici Dohe su u prodavnicama bili sučeljeni sa nedostatkom osnovnih potrepština.

Danas imam osjećaj da je nestašica svježe piletine, koju često jedemo. I zato sada tražimo alternative. Isto tako nema dovoljno svježeg mlijeka, kaže kupac u Dohi.

Politički analitičar u Teheranu je osudio izolaciju stanovnika Katara.

Blokada jedne suverene zemlje je oblik rata. Neki ljudi će propatiti. Iran traži šanse da popravi odnose sa svojim susjedima. Ovo bi mogla biti šansa za Iran da ima bolji odnos sa vladom Katara, jer je ona blokirana sa juga, istoka I zapada. Jedini put za njih je sjever, a tu je Iran, kaže Foad Izadi.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel bin Ahmed Al Jubeir je jučer stao u odbranu mjera koje su poduzete protiv Katara zbog njegovih veza sa Iranom.

Svakome smo jasno naglasili da je Iran snaga nestabilnosti, haosa, smrti I uništenja, da iranska politika podstiče sektašku podjeljenost na srednjem istoku, da iranska želja za uspostavom, kako to oni zovu, Perzijskog carstva, znači dominaciju nad zemljama Srednjeg istoka I širenje na Srednjem istoku, te da takva politika nije prihvatljiva, rekao je Al Jubeir.

Ali jedan iranski uposlenik je za razdor na Srednjem istoku okrivio Sjedinjene države.

Smatram da Sjedinjene države imaju ulogu iza kulisa, one kuju zavjeru kako bi se među svim zemljama regiona stvorio međusobni sukob kako bi one mogle prodavati oružje, kaže Amir Hussein Asghari.

Dok su transportne veze presječene sa svim dijelovima osim sa sjeverom, Katar se mora osloniti na Iran I Irak kada je u pitanju putovanje preko granica. Irački premijer Haider Al Abadi je jučer rekao da njegova zemlja neće stati ni uz jednu stranu u ovoj krizi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG