Linkovi

Iran pustio na slobodu američke marince


Američki vojnici - mornari u iranskom pritvoru , Jan. 13, 2016,
Američki vojnici - mornari u iranskom pritvoru , Jan. 13, 2016,

Sjedinjene Države su potvrdile da je Iran danas oslobodio 10 američkih mornara ,dan nakon što su bili zatočeni kada su skrenuli u iranske teritorijalne vode. Pentagon navodi da nema indikacija da su devet muškaraca i jedna žena povrijeđeni dok su bili u iranskom pritvoru.


Desetoro mornara su bili su na dva mala brodova u Perzijskom zalivu između Kuvajta i Bahreina kada su izgubili vezu sa američkom vojnom komandom. Američki zvaničnici kažu da su pripadnici iranske Revolucionarne garde mornare pokupili u blizini ostrva Farsi, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu. Mornari su momentalno u američkom objektu u Kataru, kaže visoki zvaničnik ministarstva odbrane.
Pentagon navodi da su ista dva broda u srijedu napustila ostrvo Farsi prije nego što su pripadnici iranske grade odveli američke mornare na obalu avionom iranske mornarice. Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi. Izvori iranske Revolcionarne garde kažu da su mornari skrenuli u iranske vode zbog pokvarenog navigacionog sistema.
Ministar odbrane Ash Carter je pozdravio puštanje na slobodu američkih mornara i dodao
Iranska Revolucionarna garda je jutros je saopštila da je Teheran zatražio izvinjenje Sjedininjenih država nakon što su iranske vlasti juče zadržale američke mornare i njihova dva mala patrolna broda te da se su mornari pušteni nakon što je Washington uputio izvinjenje i dao uvjeravanja da se takav incident neće ponoviti. Medjutim, iako se pojavio snimak gdje se jedan američki vojnik izvinjava Irancima koji su grupu zatočili, državni sekretar John Kerry kaže da nije tačno da je Amerika uputila službenu ispirku, jer , kako je naglasio, nema nikakvog razloga za to.
13297808

XS
SM
MD
LG