Linkovi

Ubijen pukovnik Revolucionarne garde Irana


Revolutionary Guards say colonel assassinated in Tehran
Revolutionary Guards say colonel assassinated in Tehran

Pukovnik Revolucionarne garde Irana ubijen je 22. maja ispred svoje kuće usred Teherana. Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodajarija ispalivši pet metaka.

Državna televizija javila je da je u toku potraga za njima,ali nije navela detalje ili mogući motiv za ubistvo.

Iako je garda dala samo oskudne detalje o napadu koji se dogodio usred bijela dana u srcu iranske prijestonice, grupa je za ubistvo okrivila „globalnu aroganciju“, što je uobičajena etiketa za Sjedinjene Države i Izrael.

Ta optužba, kao i stil napada ukazuju na mogućnost povezanosti sa drugim ubistvima na motociklima koja su se ranije pripisivala Izraelu u Iranu, poput onih usmjerenih na nuklearne naučnike u zemlji.

Iranski mediji su o Hodajariju naveli jedino da je bio "čuvar svetilišta", što se odnosi na Irance koji se u okviru elitnog odreda Kuds, dijelu Revolucionarne garde, bore u Siriji i Iraku protiv ekstremista Islamske države.

Iran šalje borce u Siriju od ranih faza svog građanskog rata da podrže svog saveznika, predsjednika Bašara al-Asada, protiv sunitskih pobunjenika. Među "braniteljima svetinja" su i afganistanski i pakistanski dobrovoljci.

Za ubistvo Hasana Sajada Hodajarija nijedna organizacija još nije preuzela odgovornost.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG