Linkovi

Ubijen pukovnik Revolucionarne garde Irana


Revolutionary Guards say colonel assassinated in Tehran
Revolutionary Guards say colonel assassinated in Tehran

Pukovnik Revolucionarne garde Irana ubijen je 22. maja ispred svoje kuće usred Teherana. Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodajarija ispalivši pet metaka.

Državna televizija javila je da je u toku potraga za njima,ali nije navela detalje ili mogući motiv za ubistvo.

Iako je garda dala samo oskudne detalje o napadu koji se dogodio usred bijela dana u srcu iranske prijestonice, grupa je za ubistvo okrivila „globalnu aroganciju“, što je uobičajena etiketa za Sjedinjene Države i Izrael.

Ta optužba, kao i stil napada ukazuju na mogućnost povezanosti sa drugim ubistvima na motociklima koja su se ranije pripisivala Izraelu u Iranu, poput onih usmjerenih na nuklearne naučnike u zemlji.

Iranski mediji su o Hodajariju naveli jedino da je bio "čuvar svetilišta", što se odnosi na Irance koji se u okviru elitnog odreda Kuds, dijelu Revolucionarne garde, bore u Siriji i Iraku protiv ekstremista Islamske države.

Iran šalje borce u Siriju od ranih faza svog građanskog rata da podrže svog saveznika, predsjednika Bašara al-Asada, protiv sunitskih pobunjenika. Među "braniteljima svetinja" su i afganistanski i pakistanski dobrovoljci.

Za ubistvo Hasana Sajada Hodajarija nijedna organizacija još nije preuzela odgovornost.

XS
SM
MD
LG