Linkovi

Iran navodi da su američke optužbe o zavjeri neosnovane


Manssor Arbabsiar, naturalizirani američki državljanin optužen za zavjeru
Manssor Arbabsiar, naturalizirani američki državljanin optužen za zavjeru

Saudijska arabija je jučer saopćila da Iran mora platiti zbog navodne zavjere.

Iranski zvaničnici oštro osuđuju američke navode da je zavjera o ubistvu saudijskog diplomate u Washingtonu povezana za Teheranom.

Iranski zvaničnici osuđuju američke optužbe kao neosnovane, i upozoravaju protiv, kako kažu, politički motiviranih navoda. Politički analitičar u Teheranu, Saeed Laylaz, kaže da ove optužbe podižu već zategnute odnose sa Sjedinjenim državama na viši nivo.

Moja prognoza prije ovog otkrića i prije optužbi je da je postojala mogućnost vojnog sukoba između dvije zemlje. Vjerujem da ovaj incident potencijalno stvara osnovu za propagandnu kampanju protiv Islamske republike u okviru međunarodnog dogovora, kaže gospodin Laylaz.

Adel al-Jubeir, saudijski ambasador u Washingtonu
Adel al-Jubeir, saudijski ambasador u Washingtonu

Takvo osjećanje izražavaju i stanovnici Teherana.

S ozbirom da nam sankcije i druge mjere nisu donijele nikakve nevolje, oni sada traže druge načine, kao što su optuživanje, i žele u lošem svjetlu predstaviti Iran svijetu, kaže ovaj čovjek.

Međutim neki drugi stanovnici Teherana okrivljuju neku drugu stranu.

Ovo je zavjera cionista i Saudijske Arabije, kaže drugi.

Saudijska arabija ima dugu istoriju rivalstva sa svojim susjedom, čiji su stanovnici Šiiti i nisu Arapi. Napetosti su još više porasle sa pobunama u cijelom regionu ove godine, osobito nakon što su saudijske snage podržale represiju većinski šiitskog revolta u Bahreinu. Patrick Clawson radi za Washingtonski institut za politiku prema bliskom istoku.

Ambasada Saudijske arabije u Washingtonu
Ambasada Saudijske arabije u Washingtonu

Iran je bio postiđen što nije mogao učiniti ništa kako bi pomogao šiitskim prosvjednicima u Bahreinu, i što su Saudijci mogli intervenirati, a da Iran nije mogao ni prst podići kako bi to zaustavio, kaže gospodin Clawson.

Saudijska arabija je jučer saopćila da Iran mora platiti zbog navodne zavjere. Ali Reza Nader je viši analitičar pri korporaciji Rand.

Te dvije zemlje su već dugo vremena rivali, čak i tokom vladavine Shaha, i prije islamske revolucije. Ali su također bile i oprezne da ne dođu u direktni sukob jedna sa drugom. To je rivalstvo koje se ispoljava kroz retoriku, kaže gospodin Nader.

Iran nije jedini koji u pitanje dovodi američke navode. Max Fisher je urednik magazina The Atlantic koji je za Glas Amerike govorio putem Skype-a.

Zamislivo je da bi Iran možda želio ubiti saudijskog zvaničnika, ali ovakva operacija je veoma ozbiljna po veličini i opsegu i posljedicama koje bi imala za iransku politiku. I nije jasno šta bi oni dobili iz svega toga. Nije jasno zašto bi oni htjeli ubiti saudijskog ambasadora u Sjedinjenim državama. Zapravo postoje razlozi za vjerovanje da bi to bilo protiv iranskih interesa, kaže Max Fischer.

On dodaje da je najveći razlog to što bi američko-saudijski odnosi postali jači u znak solidarnosti, a što bi automatski dodatno naškodilo Iranu.

XS
SM
MD
LG