Linkovi

Iran saopštio da je Rusiji isporučio dronove prije invazije na Ukrajinu


Dron viđen tokom ruskih napada u Ukrajini, a za koji ukrajinske lokalne vlasti smatraju da su iranske bespilotne letjelice (UAV) Shahed-136, Ukrajina, 17. oktobar 2022. (REUTERS/Roman Petushkov)
Dron viđen tokom ruskih napada u Ukrajini, a za koji ukrajinske lokalne vlasti smatraju da su iranske bespilotne letjelice (UAV) Shahed-136, Ukrajina, 17. oktobar 2022. (REUTERS/Roman Petushkov)

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahijan izjavio je da je ta zemlja Rusiji isporučila dronove koje je ruska vojska koristila tokom invazije na Ukrajinu, prenijela je agencija Associated Press.

„Dali smo ograničen broj bespilotnih letjelica Rusiji mjesecima prije rata u Ukrajini”, rekao je iranski šef diplomatije Amirabdolahjan novinarima 5. novembra u Teheranu.

On je naveo da Teheran nije bio svjestan upotrebe iranskih dronova u Ukrajini, te da je ostao posvećen zaustavljanju sukoba.

„Ako Kijev u svom posjedu ima bilo kakve dokumente da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, trebalo bi da nam ih dostave”, rekao je Amirabdolahjan.

Dodao je Teheran neće „biti ravnodušan” u slučaju dokaza da je Rusija koristila iranske dronove u ratu protiv Ukrajine.

Ranije su iranski zvaničnici negirali naoružavanje Rusije u ratu Moskve protiv Ukrajine.

Prethodno je iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Amir Saeid Iravani ponovio iransku poziciju neutralnosti u ratu Rusije protiv Ukrajine i optužbe da Teheran naoružava Moskvu okarakterisao kao neosnovane.

Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici pozvali su u Savjetu bezbjednosti UN pozvali generalnog sekretara te međunarodne organizacije Antonija Guterresa da istraži da li je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice za napad na civile u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG