Linkovi

Iran radi na reviziji odnosa s Medjunarodnom Agencijom za Atomsku Energiju


Iran je saopćio da preispituje odnose sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Nacija uvelo nove sankcije na tu zemlju zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa. Članovi Odbora za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, kako prenose novinske agencije, su saopćili da će zakonodavci uskoro početi da rade na mogućoj reviziji odnosa sa međunarodnom agencijom.

Zvaničnici Evropske unije u međuvremenu su najavili da bi mogli da preduzmu dodatne mjere protiv Teherana, uz one koje su predviđene novim sankcijama.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da nove sankcije protiv Irana neće utjecati na planove Moskve da isporuči rakete zemlja-vazduh „S-300" Iranu. Glasnogovornik ministarstva Andrej Nesterenko rekao je da se rezolucija Ujedinjenih nacija, koja je usvojena juče, ne odnosi na protiv-avionske sisteme, izuzev prenosnih raketa. Ruska novinska agencija Interfaks prethodno je citirala neimenovanog zvaničnika ruske agencije za nadzor prodaje oružja, koji je kazao da će Rusija, zbog novih sankcija, zamrznuti ugovor na prodaju raketnog sistema Teheranu. Te navode je međutim demantovao drugi zvaničnik agencije Mihail Dmitrivev koji je, kako prenose ruski mediji, naglasio da će se nastaviti rad na ugovoru, potpisanom 2007 godine.

XS
SM
MD
LG