Linkovi

Iran nakon izbora: Entuzijazam i nada traju


„Svi smo sretni, naša je sreća ogromna“ - riječi su jednog Iranca iz Teherana.

Unatoč teškom ekonomskom stanju i dugotrajnim sankcijama međunarodne zajednice zbog nuklernog programa koji Iran nastoji realizirati, entuzijazam nakon nedavnih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio, po opredjeljenjima, umjereni klerik Hassan Rowhani, još uvijek se snažno osjeća širom te zemlje.

Scene slavlja na ulicama iranskih gradova koje traje i desetak dana nakon izbora gospodina Rowhanija Iranci najčešće snimaju mobilnim telefonima i u svijet šalju putem mnogih socijalnih mreža, unatoč blokadama pristupa internetu koji provodi iranski režim. Ti snimci stižu i do Redakcije programa Glasa Amerike na farsi jeziku, a ponekad ih prikaže i iranski državni televizijski program.

„Svi smo sretni, naša je sreća ogromna“ - riječi su jednog Iranca iz Teherana.

Nadu u bolje dane izražavaju i Iranci u telefonskim uključivanjima u program Glasa Amerike na farsiju. Voditelj tog programa Mehdi Falahati o njihovim porukama kaže:

„Oni vjeruju da je jedini pravi odgovor na reformističke zahtjeve većine Iranaca reformirati iransku vlast i vladu i reformirati društvene odnose.“

Da bi u tome uspio novoizabrani predsjednik Hassan Rowhani možda neće imati dovoljno vremena. Odnosno, možda Iranci koji su glasali za njega možda neće biti dovoljno strpljivi. Na jednom od snimaka mobilnim telefonom, proslijeđenom i Glasu Amerike, mogu se čuti skandiranje i pozivi da se iz kućnog pritvora pusti lider iranske opozicije Mir Hosein Mousavi.

„Mislim da će Rowhani, ako ne bude uspio odgvoriti na takve zahtjeve Iranaca, gubiti povjerenje i izgubiti podršku onih koji su glasali za njega, onih koji su mu vjerovali“ - ističe Mehdi Falahati.

Hasan Rowhani će u avgustu preuzeti funkciju predsjednika Irana. Sasvim je izvjesno da će imati ograničenu moć i uticaj. Mnoge ključne odluke biće i dalje u rukama vrhovnog vjerskog lidera Irana Ali Khameneija.
Iran nakon izbora: Entuzijazam i nada traju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG