Linkovi

Potonuo najveći brod iranske ratne mornarice


Brod Kargo
Brod Kargo

Najveći brod iranske mornarice zapalio se i potonuo u srijedu (2. juna) u Omanskom zalivu pod nejasnim okolnostima, javili su iranski mediji.

Agencije Fars i Tasnim prenijele su da napori za spašavanje broda "Karg" nisu bili uspješni.

Požar je izbio oko 2.25 časova, a vatrogasci su pokušali da ga ugase, javila je državna televizija. Brod je potonuo nedaleko od iranske luke Jask, 1.270 kilometara jugoistočno od Teherana, blizu Ormuskog moreuza, prenio je AP.

Državna agencija IRNA kasnije je prenijela da "operacija spašavanja 'Karga' nije uspjela", ali nije navedeno više detalja.

Fotografije koje kruže na iranskim društvenim mrežama prikazuju mornare u prslucima za spašavanje kako napuštaju brod dok vatra gori iza njih.

Državna televizija i poluzvanične iranske novinske agencije navode da je ovaj brod služio za obuku , a dobio je ime po ostrvu koje služi kao glavni naftni terminal u Iranu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG