Linkovi

Iran: pogubljen jedan od učesnika protesta


Protesti u Iranu, 21. septembar 2022.
Protesti u Iranu, 21. septembar 2022.

U Teheranu je 8. decembra pogubljen muškarac osuđen zbog ranjavanja pripadnika paravojnih snaga tokom protesta u Iranu, javila je agencija Irna. Riječ je o prvom izvršenju smrtne kazne osuđenih učesnika protesta.

Osuđenik je ranio pripadnika grupe Basidž, dobrovoljnog paravojnog ogranka iranske elitne Revolucionarne garde, nakon što je blokirao saobraćaj na jednoj aveniji u Teheranu tokom nemira koji potresaju zemlju skoro tri mjeseca.

"Mohsen Šekari, izgrednik koji je 25. septembra blokirao bulevar Satar Kan i ranio pripadnika Basidža u levo rame, pogubljen je jutros u Teheranu", navela je agencija.

Tromjesečne antivladine demonstracije koje su gušile iranske bezbjednosne snage izazvane su smrću dvadesetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru pošto je privedena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja u Iranu.

U međuvremenu demonstracije su prerasle u pozive za rušenje iranskih vjerskih vladara i predstavljaju jednu od najozbiljnijih izazova za iranske vlasti od revolucije 1979.

Iranski revolucionarni sud redovno izriče smrtne kazne. Sud je uspostavljen poslije islamske revolucije 1979. godine.

Početkom decembra glavni tužilac Irana objavio je da je ozloglašena policija za moral ukinuta. Odluka je uslijedila nakon višemjesečnih stalnih protesta zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru.

Kasnije više nije bilo izjava zvaničnika, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, o statusu kontroverzne policije, koja je počela patrolirati 2006. pod tvrdolinijaškim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Provodila je islamska pravila oblačenja u zemlji, posebno zahtjev da se nosi hidžab, žensko pokrivalo za glavu.

Iranska vlada je rekla da je više od 200 ljudi ubijeno u protestima koje je izazvala smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini. Iranske grupe za ljudska prava procjenjuju da je brojka više nego dvostruko veća. Iz UN su naveli da je više od 300 osoba ubijeno, dok su demonstracije prerasle u jedan od najozbiljnijih izazova teokraciji u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Mahsa Amini je preminula 16. septembra, tri dana nakon što je uhapsila moralna policija u Teheranu. Protesti u znak podrške ženama u Iranu organizovani su u prethodna dva mjeseca širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG