Linkovi

SAD i Iran će imati koristi od sporazuma, ali će njegova primjena biti složena


Prije dvije godine, diplomate iz Sjedinjenih država i Irana su započeli pregovore o nuklearnom pitanju. To je bio prvi direktni diplomatski odnos između dvije zemlje u više od 30 godina. Analitičari kažu da dvije zemlje nisu iznenada postali prijatelji, ali da će obje imati koristi od sporazuma. Očekuje se da njegova primjena međutim bude dugačak i složen proces.

Ovdje govorimo o nuklearnoj nauci, inžinjeringu, nizu sankcija koje, otvoreno govoreći, su tu trebale ostati i niko ih nije namjeravao ukinuti. Stoga morate u suprotnom pravcu povesti inžinjerske korake u nuklearnom području, naučnom, pa i političkom području, kaže Reza Marashi, iz Nacionalnog Iransko-američkog vijeća.

Razgovori su uključili sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačku. Ali dva najveća igrača u pregovorima su bili američki državni sekretar JOhn Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif. Oba diplomata su kritizirani kod kuće, gdje su ih optuživali da pregovaraju sa neprijateljem. Obojica su izrazili ogroman osoban interes u postizanju sporazuma, rekavši da bi se njime izbjegao rat i pomoglo spašavanju iranske ekonomije.

Ne vjerujem da ćete vidjeti bilo kakve ekonomske koristi, ali vjerujem da ćete vidjeti održiv pozitivan ekonomski efekat na iransku ekonomiju, kaže Reza Marashi.

Izbor Hassana Rouhanija za predsjednika Irana 2013, kojeg mnogi smatraju umjerenijim od svojih prethodnika, je bila početna tačka za pregovore.

Ovi razgovori su omogućeni činjenicom da je iranski narod izašao na izbore, izabrao Hassana Rouhanija za predsjednika, i izborio se u veoma beznadežnoj situaciji, kaže Arash Azizi, iranski novinar.

Primjena sporazuma će biti složena, kažu analitičari, dok se diplomate vraćaju u svoje zemlje kako bi ubijedili svoje protivnike da ne samo prihvate sporazum, već da prihvate alternativni pogled na svijet u kojem će Iran i Sjedinjene države surađivati.

XS
SM
MD
LG