Linkovi

Pakistan: Energetska glad jača od američkog protivljenja


Ahmadinejad and Zardari, Iranian and Pakistani presidents
Ahmadinejad and Zardari, Iranian and Pakistani presidents
Sjedinjene Američke Države mogle bi uvesti određene sankcije prema Pakistanu zbog gradnje gasovoda sa Iranom. Taj projekat, vrijedan 7 milijardi dolara, trebalo bi da uveliko doprinese smanjenju velikog nedostatka energije u Pakistanu.

U proteklih skoro 20 godina realizacije "Gasovoda mira", kako je nazvan taj projekat dovršeno je blizu 900 kilometara gasovoda kroz Iran, a iranski graditelji počeli su rad na pakistanskoj dionici.

Taj projekat Sjedinjene Države smatraju kršenjem međunarodnih sankcija uvedenih prema Iranu zbog iranskog nuklernog programa.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad ističe da gasovod ne može biti dovođen ni u kakvu vezu sa nuklernim programom Teherana:

„Strani elementi koji su protiv progresa u Pakistanu i Iranu u iranskom nuklernom programu su našli izgovor. Iransko-pakistanski gasovod je samo to i ništa više. Od prirodnog gasa se ne prave atomske bombe.“

Po ocjeni predsjednika Pakistana Asifa Ali Zardarija, gasovod je pitanje preživljavanja pakistanske ekonomije:

„Moramo imati snažnu ekonomiju i za Pakistan gasovod je linija života.“

Profesor univerziteta American Akbar Ahmed smatra da su pakistanske energetske potrebe jače od američkog protivljenja tom projektu:

„U ogromnom je interesu pakistanske vlade da ima siguran dotok gasa, što Iran obećava. Istovremeno, u interesu je Sjedinjenih Država da to blokira.“

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland ističe:

„Ozbiljno nas brine što će tim projektom međunarodne sankcije prema Iranu biti znatno oslabljene. Pakistanu smo to jasno predočili.“

Stav pakistanskog predsjednika Zardarija je da gasovod treba biti izuzet iz sankcija:

„Ne vidim zašto ne bismo mogli na taj način smanjiti naš energetski deficit. Svijet bi trebalo da razumije naš stav i naše potrebe.“

U State Departmentu smatraju da dosljednost treba biti poštovana.

„Primjera radi, Japan i mnoge druge zemlje značajno su smanjili kupovinu iranskih energenata. Gasovod će, ako bude dovršen, Pakistan će voditi pogrešnom pravcu“ – takođe ističe glasnogovornica Nuland.

Profesor Ahmed upozorava da bi eventualne američke sankcije prema Pakistanu mogle podstaći snaženje odnosa Irana i Pakistana i dodaje:

„Sjedinjene Države ne bi trebalo da guraju Pakistan prema još jednoj ivici. Pakistan prolazi kroz više kriza istovremeno – ekonomsku kizu, krizu funkcioniranja pravne države, krizu borbe protiv terorizma.... Ako energetska kriza eskalira, biće to razlog više za uvjerenje mnogih Pakistanaca da su za većinu problema krivi Amerikanci.“

Razmatrana je mogućnost da američki državni sekretar John Kerry nakon nedavne posjete Afganistanu, produži za Pakistan i razgovara i o iransko-pakistanskom gasovodu. Taj odlazak je, međutim, odgođen zbog političke neizvjesnosti vezane za predstojeće izbore u Pakistanu.

Pakistan: Energetska glad jača od američkog protivljenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
XS
SM
MD
LG