Linkovi

Iran otkrio veliko nalazište litija


Lithium
Lithium

Iran je objavio da je otkrio veliko nalazište litija, ključne komponente baterija za električna vozila i elektroničke uređaje, izvijestili su u subotu državni mediji.

"Prvi put u Iranu otkrivene su rezerve litija u Hamedanu", na zapadu zemlje, citirala je državna televizija Mohamada Hadija Ahmadija, dužnosnika Ministarstva industrije, rudnika i trgovine.

Vjeruje se da ove rezerve sadrže "8,5 milijuna tona" litija, navodi su glavnog ravnatelja operativnog odjela Ministarstva.

Prozvan "naftom 21. stoljeća", litij je neophodan za proizvodnju baterija za električna vozila, što bi trebalo omogućiti automobilima da se odviknu od nafte koja emitira CO².

Ovaj bijeli metal također je bitna komponenta baterija na punjenje koje se koriste u mobitelima i drugim elektroničkim uređajima.

Prema izvještaju Geološkog instituta Sjedinjenih Država objavljenom prošle godine, u svijetu je identificirano ukupno 89 miliona tona litija.

Australija, Čile, Argentina i Kina su mjesta velikih nalazišta litija.

Cijene litija su u 2022. godini vrtoglavo skočile uslijed rastućih cijena komponenti i opće inflacije.

Iran, čije je gospodarstvo pogođeno teškim međunarodnim sankcijama, posebice onima koje su nametnule Sjedinjene Države, ima značajne rezerve prirodnih resursa, uključujući plin, naftu, bakar i željezo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG