Linkovi

Iran osudio dvije novinarke na zatvorsku kaznu


Elnaz Mohammadi, jedna od osuđenih novinarki
Elnaz Mohammadi, jedna od osuđenih novinarki

Dvije iranske novinarke provest će oko mjesec dana iza rešetaka, u okviru trogodišnje djelomično uvjetne zatvorske kazne za "zavjeru", objavili su 3. septembra lokalni mediji, prenosi AFP.

Negin Bagheri i Elnaz Mohammadi provest će oko mjesec dana u zatvoru, kazao je njihov odvjetnik Amir Raisian, u izjavi za reformističke dnevne novine Ham Mihan.

Kako je kazao, preostalo razdoblje kazne je suspendirano u idućih pet godina.

"U tom periodu će se od njih tražiti da pohađaju tečaj 'profesionalne etike' i "zabranjuje im se napuštanje zemlje", dodao je odvjetnik.

Raisian nije pojasnio može li se na presudu uložiti žalba, dok nisu poznati ni detalie optužnice protiv novinarki.

Sestra Elnaz Mohammadi, Elahe, koja radi za novine Ham Mihana, u zatvoru je od septembra 2022. nakon što je izvještavala o sahrani 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru.

Amini, iranska Kurdkinja koja je uhapšena tokom posjete Teheranu zbog navodnog kršenja zakona o obaveznom nošenja marama u zemlji, umrla je 16. septembra 2022. u policijskom pritvoru.

Njena porodica i pristalice odbacili su službeno objašnjenje, rekavši da su svjedoci vidjeli kako je tuku pri hapšenju.

Smrt Mahse Amini potaknula je hiljade Iranaca da izađu na ulice širom zemlje tražeći više sloboda i prava žena. Široko rasprostranjeni nemiri, koji se nastavljaju, predstavljaju najveću prijetnju islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

Iranska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj saopćila je da su nemiri doveli do smrti najmanje 587 ljudi, uključujući desetine djece.

Lokalni mediji izvijestili su prošlog mjeseca da su vlasti u Iranu ispitale ili uhapsile više od 90 novinara.

Vlada, strahujući od izbijanja protesta uoči godišnjice smrti Mahse Amini 16. septembra, pojačala je obračun protiv aktivista i porodica ubijenih u protestima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG