Linkovi

Razgovori s Iranom okončani bez ikakvog dogovora


Razgovori s Iranom okončani bez ikakvog dogovora
Razgovori s Iranom okončani bez ikakvog dogovora

Catherine Ashton izjavila da su pregovori zapeli zbog iranskog ustrajanja u tome da Ujedinjeni narodi ukinu sankcije protiv Teherana, uvjet koji su P5 + 1 odbacile

Dva dana razgovora o kontroverznom iranskom nuklearnom programu završila su bez ikakvog dogovora. Prva osoba za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton izjavila je da je nezadovoljna ishodom razgovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke, skupine poznate kao P5 + 1. ona je dodala da su pregovori zapeli zbog iranskog ustrajanja u tome da Ujedinjeni narodi ukinu sankcije protiv Teherana, uvjet koji su P5 + 1 odbacile.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili rekao je da Teheran zadržava svoje pravo na nuklearnu tehnologiju, uključujući i obogaćivanje urana. Iranski državni mediji javljaju da je rekao novinarima nakon sastanka kako je Iran spreman na nastavak dijaloga s P5 + 1, ako su razgovori temeljeni na "zdravoj logici" i poštovanju nacionalnih prava. Zapadne zemlje optužuju Iran da razvija nuklearnu tehnologiju kako bi se dokopao atomske bombe, a Teheran tu optužbu odbacuje.

XS
SM
MD
LG